“Mijn bazen hebben me tegengewerkt”

De gepensioneerde Brusselse magistraat Edwig Steppé (69) heeft een brief met informatie over de Bende van Nijvel verrassend genoeg ook naar de voorzitters van alle politieke partijen gestuurd. Omdat hij zijn vroegere werkgever Justitie niet vertrouwt. “Want toen ik een link legde naar de Bende, werkten mijn oversten het onderzoek tegen.”

Edwig Steppé nam in 2009 ontslag. Naar eigen zeggen zit hij vandaag nog altijd met een professionele frustratie: dat hij destijds is tegengewerkt én dat dit vervolgens nooit deftig is onderzocht. “Eerder schreef ik al een brief naar de huidige minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Ik reikte toen dezelfde elementen aan. De minister antwoordde me beleefd dat hij alles had doorgespeeld aan de federale procureur. Ik heb er nooit meer iets van gehoord.”

Dus schreef hij nu opnieuw een brief naar de federale procureur en vermeldde hij er – “voor de veiligheid” – meteen fijntjes bij dat hij diezelfde brief ook naar de minister van Justitie heeft verzonden. Tegelijkertijd verzond hij de brief ook naar de commissie Justitie én naar de voorzitters van alle politieke partijen. “Omdat zij de politieke macht vertegenwoordigen. Dan kan het niet opnieuw onder de mat worden geveegd.”

Volgens Steppé is het nu het juiste moment. “Door de film ‘Niet Schieten!’ leeft het onderzoek naar de daders bij de publieke opinie meer dan ooit. Wat ik meemaakte, heb ik eigenlijk nooit kunnen loslaten.”

Doodsteek

Heel concreet schrijft Steppé dat hij als onderzoeker naar de bomaanslagen van het CCC een mogelijke link naar de Bende van Nijvel wilde laten onderzoeken. Maar de toenmalige procureur des Konings van Brussel en de procureur-generaal van Brussel hebben dat volgens hem verhinderd. “Ik snap nog altijd niet waarom. Met hun functie stonden zij nét garant voor het opsporen van de waarheid.”

Het federaal parket bevestigde gisteren de ontvangst van de brief van Steppé. “Hij zal net als alle andere tips worden onderzocht”, zegt woordvoerder Eric Van der Sypt. “Heel concreet zal nagegaan worden of de brief nieuwe elementen bevat en of er elementen zijn die verder onderzoek vragen.”

In de wandelgangen klinkt intussen steeds luider de vrees dat sommige tipgevers die hardnekkig blijven volhouden aan hun eigen hypothese, de doodsteek van het onderzoek kunnen betekenen. “Want telkens opnieuw moeten dingen die al meerdere keren zijn onderzocht, opnieuw worden onderzocht. Anders blijft er een zweem van een zogezegde doofpot over. Dat vergt veel energie en krachten in dit gigantische onderzoek.”

Bron » Het Laatste Nieuws