Exact 35 jaar geleden sloeg de Bende van Nijvel toe in Overijse: de bijna vergeten overval met 5 doden

Zondag 27 september is het exact 35 jaar geleden dat de Bende van Nijvel gewapend binnenviel in het Delhaize filiaal van Overijse. Bij de overval vielen 5 doden. Daarmee is het de op één na bloederigste overval van de Bende. Na 35 jaar staat de overval dan ook in de schaduw van die van Aalst. Zelfs in Overijse is er geen herdenking voorzien.

Het is iets voor 20.30 uur als drie gemaskerde en gewapende mannen uit een Golf GTI stappen op de parking van de Delhaize in Overijse. De drie openen onmiddellijk het vuur en raken daarbij de 14-jarige Stephane Notte. De jongen speelde samen met twee vrienden met de fiets op de parking. Hij was op slag dood.

Menselijk schild

De drie bendeleden zetten hun dodelijke tocht verder en gaan op zoek naar een menselijk schild om de supermarkt binnen te stappen. Slachtoffer is Luc Bennekes, samen met twee vrienden hangt hij op dat moment verkiezingsaffiches op voor de CVP. De 31-jarige man wordt van zijn ladder gehaald en meegenomen. Hij wordt door één bendelid van de bendeleden vastgehouden terwijl hij op de uitkijk staat aan de ingang van de winkel.

Kassa’s en brandkast worden leeggeroofd

Binnen bevelen de twee andere bendeleden de klanten te gaan liggen. Aan de kassa ontstaat paniek. Terwijl één dader richting de burelen loopt om te brandkast te openen en het aanwezige geld te stelen, schiet de derde dader in het rond. Hij vraagt de kassiersters om hun kassa’s te openen. Wanneer een van hen, Rosa, dit niet snel genoeg doet, krijgt ze een kogel door het hoofd. De vrouw sterft onmiddellijk.

Moord in koelen bloede

Op weg naar buiten roven de daders de verschillende kassa’s leeg hun buit bedraagt in totaal 200.000 Belgische Frank. Ook Luc Bennekes wordt meegenomen. Hij wordt op de parking in koelen bloede vermoord. De bestuurder van een Peugeot 504 kan nog op tijd ontsnappen terwijl zijn wagen onder vuur genomen. Een andere man heeft minder geluk. Wanneer Jean-Pierre Busiau in zijn wagen wil stappen wordt hij eveneens koelbloedig neergeschoten. Naast het lichaam van Busiau wordt uiteindelijk nog een vijfde lichaam gevonden, dat van bankier Léon Finné . Intussen scheuren de drie gangsters met hun Golf GTI weg van de parking richting Brussel.

Verjaring

De laatste en bloedigste overval van de Bende was op 9 november 1985 op de Delhaize in Aalst, daarbij vielen 8 doden. Tot op vandaag is nog altijd niet geweten wie achter de Bende van Nijvel zit. Verschillende onderzoeksdaden brachten de waarheid nog niet aan het licht. Binnen vijf jaar zullen de feiten van de Bende van Nijvel verjaard zijn. In 2015 werd de verjaringstermijn van 30 jaar verlengd naar 40 jaar, wat betekent dat de daders voor 2025 voor de rechter moeten komen.

Bron » VRT Nieuws