Ronny uit Diest rijdt rond met Golf GTI van de rijkswacht uit de tijd van de Bende van Nijvel

Als Ronny Smeyers uit Diest met zijn Golf GTI uit de jaren 80 de baan op gaat, dan houden heel veel bestuurders zich plots aan de maximusnelheid. Ronny’s auto is er namelijk eentje met een sirene en zwaailicht op, het voertuig van de rijkswacht uit de tijd van de Bende van Nijvel.

“Via via heb ik deze wagen kunnen kopen”, vertelt Ronny op Radio 2 Vlaams-Brabant. “Ik was al enkele jaren op zoek naar deze auto en drie jaar geleden is het mij gelukt. Ik ben gefascineerd door historische voertuigen. Mijn fascinatie begon toen ik op de lagere school een gele auto van Touring Wegenhulp zag staan, een Renault 4. Ik ben die auto nooit vergeten en zo’n 5 à 6 jaar geleden heb ik zo’n auto dan ook gekocht. En sindsdien is de passie nog meer gegroeid en ben ik ook gevallen voor de Golf GTI van de rijkswacht uit 1986.”

Op de auto staat een zwaailicht en hij is ook uitgerust met een sirene. “Dat is ook wettelijk toegelaten omdat de rijkswacht sinds 2001 niet meer bestaat”, zegt Ronny. “Alleen mag ik de zwaailichten en sirene niet gebruiken op de openbare weg. Ik heb zelfs een schakelaar in de auto geïnstalleerd zodat dat zwaailicht niet kan opgezet worden tijdens het rijden.”

Politie

Toch werd Ronny al verschillende keren tegengehouden door de politie. “Meestal zijn het jonge agenten die mij aan de kant zetten”, legt Ronny uit. “Zij weten meestal niet dat je met zo’n auto mag rondrijden. Ik mag mijn auto elke dag gebruiken, alleen niet om kinderen naar school te brengen of als ik naar het werk rij.”

Bron » VRT Nieuws