De correctionele rechtbank van Charleroi heeft Domenico en Sebastiano Di Luciano veroordeeld tot respectievelijk twee jaar en tien maanden effectieve celstraf wegens illegaal wapenbezit. De broers kwamen drie jaar geleden, na een inval in een Henegouws kasteel, waar een spectaculair arsenaal aan oorlogswapens werd aangetroffen, in beeld als de Belgische tak van de Siciliaanse maffia.
Maar liefst vijfhonderd speurders waren in november 2003 gemobiliseerd om in het Henegouwse Forchies-la-Marche binnen te vallen in het immense kasteel van Sebastiano Di Luciano en op 24 andere aan hem gelieerde adressen. Het resultaat mocht er zijn. Er werden meer dan tweehonderd vuurwapens, vooral machinegeweren, in beslag genomen. Verder ook tonnen munitie, een MG42-installatie voor luchtafweergeschut, een partij oorlogswapens en een luxewagenpark. In het kasteel werd ook een professioneel atelier voor de productie van geluiddempers voor handvuurwapens ontdekt.
In de aanpalende woonwijk hadden mensen al eerder geklaagd over wilde schietpartijen en nachtelijke vergaderingen waarbij peetvaders van de Cosa Nostra vanuit de hele wereld zich per helikopter naar het kasteel in Forchies lieten vliegen. Hoewel hij in politiekringen bekendstond als de Europese verbindingsman en peetvader van de Cosa Nostra, kon Sebastiano Di Luciano (52) er jarenlang in alle anonimiteit leven.
Maar een jaar na de arrestatie van de Belgische pionnen van de Siciliaanse maffia zakte het onderzoek als een pudding in elkaar. Er waren wel tal van indicaties in de richting van het bestaan van een criminele organisatie en van wapenhandel, maar er was geen enkel bewijs. Tijdens hun verhoren hadden alle verdachten volgehouden dat ze al die wapens verzamelden uit persoonlijke interesse.
Van de vijf arrestanten, onder wie Philippe Melchior, die optrad als financiële stroman van de Di Luciano’s, werden alleen de twee broers naar de rechtbank verwezen. Hun advocaten pleitten dat de aangetroffen wapens ofwel onbruikbaar waren ofwel te oud om mee te schieten. Het ging alleen maar om de liefhebberij van Sebastiano. De man had immers toegegeven beurzen af te dweilen op zoek naar oude wapens.
Maar de rechtbank oordeelde dat het allerminst ging om verzamelwoede. De wapens waren wel degelijk schietklaar en bovendien illegaal in het bezit van de beklaagden.
Bron » De Morgen