Onderzoek

De gargebox in Ukkel

De buitengewone ontdekking

Op 17 februari 1989 melden verschillende kranten twee buitengewone ontdekkingen, de eerste speelt zich af in een garagebox Ukkel. Begin februari hebben rijkswachters van de SIE en leden van het observatieteam van de Nationale Brigade een autobox, in Ukkel, in de gaten gehouden. De box ligt aan de Alsembergsesteenweg 733. Voor de observatie wordt onder andere een videocamera gebruikt. Officiële versie van de ontdekking. Eens te meer heeft een verontruste burger de politie gewaarschuwd dat er vermoedelijk een gestolen wagen in de box staat.

Officieuze versie. Een Brusselse strafpleiter heeft het adres doorgespeeld aan commissaris ‘Juju’ Dhaenen van de Ukkelse politie, die op zijn beurt commissaris Jean-Philippe Elise van de Nationale Brigade ingeschakeld heeft. Elise is een van de onderzoekers die Haemers al jaren achternazitten. Op 7 februari stappen de onderzoekers de garage binnen. In de box ontdekken Elise en zijn adjunct, inspecteur Eric Clavie, vergezeld van enkele andere speurders, een ware ‘grot van Ali Baba’. Door elkaar liggen er:

  • 16 verweerwapens, revolvers en pistolen waarbij de identificatienummers weggeveild zijn.
  • Een vizier.
  • De kolf van een revolver.
  • Een FAL en een FN FNC-geweer, met de serienummer er nog in.
  • Een afstandsbediening met zender en ontvanger.
  • Een vreemde constructie van PVC-buizen, zuignappen, ontstekingsmechanismen, springstoffen – 2.2 kg TNT – en granaten.
  • Een antracietgrijze BMW 535i.
  • Een tas met carnavalsmaskers, zakken bivakmutsen en handschoenen.

Interessant, de ‘constructie’ met de buizen lijkt sterk op de bom die weigerde te ontploffen nadat de gangsters ze met een zuignap achteraan op de Brinks’s Ziegler in Etterbeek bevestigd hadden. De PVC-buizen zouden ook wel eens van hetzelfde soort kunnen zijn als de met springstof gevulde buizen die in Ensival, Verviers en Groot-Bijgaarden gebruikt werden. Onweerlegbaar, op de BMW in de box zitten vingerafdrukken van Haemers.

Buitengewoon, de zwarte BMW, naar alle waarschijnlijkheid de overvalwagen van de aanslag in Groot-Bijgaarden, draagt een oorspronkelijke nummerplaat en een vervalste plaat met dezelfde cijfer- en lettercombinatie als de nummerplaat op de wagen van mevrouw Vanden Boeynants. Onthutsend, de carnavalsmaskers lijken op de maskers gebruikt door de Bende van Nijvel bij hun laatste overvallen. Bijna miraculeus, twee oorlogswapens in de box hebben wellicht gediend in Groot-Bijgaarden en zijn afkomstig van de diefstal bij FN-kaderlid Juan Mendez.

Te veel is te veel. Bij magistraten, onderzoekers en journalisten lopen de koude rillingen over de rug. Op eendezelfde plaats is het gerecht op materiële aanwijzingen gestoten die een band lijken te leggen tussen de Bende van Nijvel, de moord op Mendez, een serie brutale Securitas-overvallen, de moordende aanslagen op een postwagen in Ensival en een GMIC-wagen in Groot-Bijgaarden en de ontvoering van minister van Staat Paul Vanden Boeynants. “In ieder geval”, fluisteren enkele speurders, “dit is te mooi om waar te zijn. Iemand probeert ons zand in de ogen te strooien. ‘Ze’ proberen ons te manipuleren.”

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8