Onderzoek

Patrick Haemers in Brazilië

 30 Mei 1989: De rogatoire commissie

Een Belgische rogatoire commissie, bestaande uit een rijkswachtmajoor en een lid van de BOB die op 20 mei naar Rio de Janeiro was vertrokken, is daar de beruchte Belgische gangster Patrick Haemers op het spoor gekomen. Die wordt ervan verdacht de ontvoering van ex-premier Vanden Boeynants op 14 januari van dit jaar te hebben georganiseerd. Op grond van hun indicaties heeft de Braziliaanse politie op zaterdag 27 mei Haemers, zijn echtgenote Denise Tyack en de medeplichtige Axel Zeyen aangehouden. Het trio heeft de ontvoering van VDB toegegeven evenals een aantal overvallen op geldtransporten. Haemers en zijn kornuiten stonden de pers uitvoerig en breed glimlachend te woord en verschenen zelfs op de Braziliaanse televisie voor een heuse persconferentie.

Haemers zou kort na zijn aanhouding 70.000 dollar betaald hebben aan Braziliaanse politieambtenaren voor zijn vrijlating. Dankzij die informatie kon men de verdachten op tijd overbrengen naar de gevangenis van Recife, 3000 kilometer verder. Daar verbleven zij onder verscherpte controle. ‘Zij waren eerst opgesloten als gewone gedetineerden, maar nu worden zij omschreven als uiterts gevaarlijk en risicovol’, zei een Braziliaans politieambtenaar. Ook werd bekendgemaakt dat Haemers op bankrekeningen in Uruguay, dat bekend staat als het Zwitserland van Latijns-Amerika, over 60 miljoen dollar beschikte. Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft ingestemd met de uitlevering van de ‘bende’ van Haemers aan België.

16 Maart 1990: De uitlevering van Haemers

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken meldt de Belgishe ambassadeur in Brasilia officieel dat Haemers, Tyack en Zeyen uitgeleverd worden. België heeft 60 dagen om het trio over te vliegen. 9 dagen later vliegt substituut Bart van Lijsebeth en kapitein Joost Duchi van het SIE van de rijkswacht naar Recife om de praktische kant van de uitlevering te regelen. Op 29 maart vertrekt de C-130 Hercules van de Belgische luchtmacht, met boordcommandant kolonel De Brouwere, richting Recife. Op 1 april om 10u46 staan Patrick Haemers, Denise Tyack en Axel Zeyen voor onderzoeksrechter Laffineur.

Na een probleemloze vlucht van Rio de Janeiro naar Koksijde, werden de drie onder zware bewaking met een helikopter van de rijkswacht naar de rijkswachtkazerne van Halle overgevlogen. Vandaar ging elke verdachte afzonderlijk, in een gepantserde wagen van het SIE, naar het gerechtsgebouw van Brussel. Laffineur leest de aanhoudingsmandaten voor en verhoort de drie een eerste keer. Denise Tyack gaat naar de vrouwenafdeling van de gevangenis van Vorst. Haemers en Zeyen worden in Sint-Gillis overgebracht. Ze zullen om veiligheidsredenen geregeld naar andere cellen en naar andere gevangenisinstellingen verhuizen.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8