Onderzoek

Het einde van de bende

14 Februari 1989: De arrestatie van Basri Bajrami

Op dinsdag 14 februari, een dag nadat Vanden Boeynants werd vrijgelaten, werd het eerste bendelid van de gentlemen-bende Haemers opgepakt. De Kosovaarse Albanees Basri Bajrami had de blunder begaan om vanuit Metz triomfantelijk naar zijn vrouw in Nederland te bellen. “Alles is goed verlopen. Vanaf nu zijn we heel rijk.” De telefoon werd afgeluisterd en niet zijn vrouw, maar Franse speurders verschenen op het rendez-vous. Een maand later werd de bende-advocaat Michel Vander Elst in de boeien geslagen, precies op de dag dat hij voor het Hof van Assisen een cliënt moest verdedigen. Er bleek vanuit Le Touquet, waar VDB werd vastgehouden, geregeld naar hem getelefoneerd te zijn geweest.

Maart 1989: Het internationaal aanhoudingsmandaat

De Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch schrijft een internationaal aanhoudingsmandaat uit tegen de gangster Patrick Haemers. Dit gebeurd nadat een dame, die warenhuisbediende is bij de Delhaize in Aalst, verklaard dat ze de 9de november ’85 Patrick Haemers die dag heeft gezien in de Delhaize. Vier jaar later zag ze de foto van de gangster in een krant en ging met haar getuigenis naar de onderzoekscel in Dendermonde.

Troch heeft, volgens hem, hiermee genoeg aanwijzingen om een aanhoudingsbevel uit te schrijven. Patrick Haemers, die in Rio de Janeiro verblijft, antwoord van daaruit op de vragen in verband met de Bende: “Ik doe niet aan politiek. De Bende van Nijvel, dat zijn smeerlapperijen en stommiteiten. Ik heb nooit koelbloedig gemoord.”

17 Augustus 1989: De arrestatie van Robert Darville

De wapenhandelaar Robert Darville wordt aangehouden en die arrestatie bezorgt enkele verrassingen. Darville wordt ervan verdacht de FAL en FN FNC-geweren van Mendez aan Haemers te hebben geleverd. Darville wordt er ook van verdacht onderdelen van springladingen of afgewerkte bommen gefabriceerd en geleverd te hebben die in Ensival, Verviers, twee doden en Groot-Bijgaarden, een dode, gebruikt werden. Aanvankelijk ontkent Darville alles.

Tot de onderzoekers hem confronteren met het feit dat zijn vingerafdruk op de afstandsbediening, gevonden in de box in Ukkel, staat. Zijn vroegere partner, Michelle Gauthier, wordt op 2 oktober ’89 aangehouden en wordt er ook van verdacht de springstoffen voor Groot-Bijgaarden gefabriceerd en geleverd te hebben. Bij de aanhouding komt ook het dossier Thierry Smars opnieuw ter sprake. Het dossier Smars behandelt de ‘vermoedelijke’ zelfmoord van deze jonge man, een week voor zijn 24ste verjaardag.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8