Oud-premier Martens hekelt scherp politisering gerecht

Wilfried Martens, die van 1979 tot 1991 eerste minister was van België, viel woensdagavond scherp uit naar de politisering van het gerecht. ‘De politieke benoemingen moeten volledig verdwijnen’, zei hij in Netwerk, het actualiteitenmagazine van de Nederlandse omroep NCRV.

Het was de eerste keer dat Martens in het openbaar reageerde op de zaak-Dutroux en de jongste ontwikkelingen in de oplossing van de moord op André Cools. Hij liet uitschijnen dat hij zijn vertrouwen in het gerecht verloren heeft.

Martens woonde in juli 1991 als premier de begrafenis van de vermoorde PS-topman bij. ‘Er heerste een zeer eigenaardige sfeer op die begrafenis’, zei hij gisteren. ‘Ik heb mij toen al de vraag gesteld of er geen politieke motieven zouden hebben gespeeld’.

De oud-premier herinnerde eraan, dat hij daags na de overval door de Bende van Nijvel op het Delhaize-warenhuis de hoogste verantwoordelijken van gerecht en politie op zijn kabinet heeft ontvangen. Resultaten heeft dat niet gehad, ‘omdat sommigen blijkbaar niet met dat initiatief opgezet waren’. Martens zei ook dat hij toen al het gevoel had dat ‘er iets abnormaals bezig was’.

Verloedering

De ex-premier ziet twee oorzaken voor de ‘verloedering’ van de rechtsstaat: ons verouderd politiesysteem en de politisering. ‘Er zijn te veel politiekorpsen. Daar moet een reorganisatie komen’, zei Martens.

Martens hekelde de politieke benoemingen, in het bijzonder de steun van een politieke partij die nodig is om in een gerechtelijk arrondissement benoemd te kunnen worden. ‘Dat moet volledig verdwijnen’, zei hij.

Martens betreurde dat België er nog niet in geslaagd is een bekwaam, efficiënt, integer en niet aan de politiek gebonden politie- en justitiesysteem uit te bouwen. Hij zei dat het parlement, als verkozen vertegenwoordiger van het volk, daar nu werk moet van maken.

Bron » De Tijd