Een 43-jarige Belg, voormalig paracommando die later brandweerman en vervolgens kunstschilder werd, moet sinds woensdag voor een Franse rechtbank terechtstaan voor moord op zijn ex-vrouw en een vriendin van haar in april 1994. De man had voordien in Belgie ook reeds een veroordeling wegens moord opgelopen.
“Ik ken de feiten niet. Ik voel me onschuldig. Alles is vaag en verward”, zei Michel Proot gisteren voor het hof van assisen in het Oost-Franse Charente-Maritime.
Michel Proot wordt ervan verdacht zijn vrouw gewurgd en in de afvoerriool achter zijn huis begraven te hebben. Bovendien zou hij de vriendin van zijn vrouw helemaal verbrand hebben en haar twee maanden voor de moord op zijn vrouw in een auto hebben gestopt. Om alles te verdoezelen gaf Proot zijn vrouw als vermist op en wou hij laten uitschijnen dat het verkoolde lijk in de wagen zijn vrouw was.
Toch bekende de voormalige paracommando uit wraak op een overste brand gesticht en in banken overvallen te hebben. Ook bekende hij de moord op een rentenier in 1980 in een Brusselse randgemeente om diens postzegelverzameling te stelen. Proot kreeg voor deze moord 20 jaar dwangarbeid.
Tijdens zijn hechtenis scheidde hij van zijn vrouw en zette hij zich opnieuw aan de studie, die hem, zo zei hij, “geholpen heeft om zijn reintegratie in de maatschappij te verbeteren.” Na acht jaar dwangarbeid werd Proot vrijgelaten en besliste hij de draad met zijn ex-vrouw terug op te nemen. Nadien verhuisde hij naar de Franse gemeente Saint-Thomas-de-Conac in Charente-Maritime.
Tijdens de periode in Frankrijk kampte zijn vrouw met zware gezondheidsproblemen die na een operatie aan één helft verlamd werd. Niettemin zorgde zij voor de grootste bron van inkomen door haar rijkelijk pensioen dat ze opstreek van haar vorige functie als directiesecretaresse bij de vroegere EEG, de huidige Europese Unie. Voor haar verdwijning zou ze verklaard hebben “haar zelfstandigheid terug in eigen handen te willen nemen”, wat bij Proot in het verkeerde keelgat moet geschoten zijn. Niettemin beweerde Proot dat het de “enige vrouw is die nog altijd voor hem telt.”
Volgens de psychiaters die hem onderzocht hebben, is Proot “opvliegend, onbetrouwbaar en fatalistisch”. Hij verklaarde tegenover hen dat de dubbele moord een aanslag was van de Belgische geheime diensten waarvoor hij ooit zou gewerkt hebben. “Zijn verdedigingssysteem is een net van intriges en geheugenleemtes”, zo opperde één van Proots psychiaters.
De verhoren worden voortgezet.
Bron » Belga