Johan Demol brengt ‘oude vrienden’ mee

Diverse oudgedienden van de terreurorganisatie Front de la Jeunesse (FJ) of daaruit ontstane extreem-rechtse groeperingen zijn vandaag actief bij het Vlaams Blok in Brussel. Sommigen onder hen hebben een gerechtelijk verleden voor wapensmokkel en/of het aanzetten tot racisme. Het lidmaatschap van Johan Demol van het FJ in 1979-’80 (en het feit dat hij daarover loog) was indirect de aanleiding tot zijn ontslag als politiecommissaris. Op 13 juni is hij VB-lijsttrekker voor de Brusselse Raad.

Met Demol op kop spreekt de partij daar massaal Franstalige kiezers aan. Dat werd mogelijk dankzij het comité BIS, dat al vijf jaar in het Frans propaganda voert voor het Blok. BIS werd mee opgericht door een gewezen lid van het FJ. Blijkens interne documenten van de terreurgroep heeft Demol de man daar al in 1979 ontmoet.

Een ander kopstuk van BIS militeerde jarenlang voor de Parti des Forces Nouvelles, de politieke vleugel van het FJ. Nog een ander had banden met de NEM-clubs van de extreem-rechtse baron Benoît de Bonvoisin, die het FJ financierde. Bij het BIS is voorts ex-rijkswachter Hubert Defourny actief. Hij was lange tijd de leider van de Waalse groep Agir. Hij werkte in de jaren zeventig in hetzelfde rijkswachtdistrict als Demol. Hij moest het korps verlaten na in Parijs te zijn veroordeeld wegens wapensmokkel voor extreem-rechts.

De rechterhand van Johan Demol in zijn verkiezingscampagne is Patrick Sessler. Ook hij komt van het FJ. Hoewel hij Franstalig is, wordt hij aangewezen als de “chef achter de schermen”. Hij zou straks parlementair medewerker worden van Demol. Onlangs stapten ook tal van ex-militanten en -mandatarissen van het Franstalige Front National over naar het VB.

Dat het FN een rabiaat Belgicistische partij was, vormt daarbij geen probleem. Sinds kort vormt het VB in de gemeenteraad van Anderlecht een alliantie met overgeblevenen van het FN. Het gaat om medestanders van de man die in 1994 de media haalde met het beplassen van een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de holocaust. Ook de voorzitter van het VB-Brussel, Frédéric Erens, komt van het FN.

Bron » De Morgen