Gangsters gijzelen bankier en halen kluizen leeg

Twee zeer goed voorbereide overvallers hebben een bankdirecteur en zijn vrouw een nacht lang gegijzeld alvorens ’s ochtends alle kluizen van het filiaal leeg te halen. De omvang van de buit is niet bekend. Niemand raakte gewond.

Voor filiaalhouder Benoît Durieux en zijn echtgenote Nathalie begon de nachtmerrie vrijdagavond omstreeks 21 uur. Toen het paar hun woning in de avenue de la Houssière in ’s Gravenbrakel binnenstapte, werd het verrast door twee gemaskerde mannen. Die zaten hen in de woonkamer op te wachten.

De twee gangsters waren zwaar bewapend. Ze hadden allebei een revolver, maar ook nog een machinepistool en een riotgun. Onder bedreiging knevelden de overvallers het echtpaar, voor wie een lange nacht begon van bang wachten.

Zaterdagochtend werd het plan van de overvallers duidelijk. Een van hen dwong de bankier om in zijn eigen grijze Audi A4 naar zijn agentschap van het Gemeentekrediet te rijden op het Rooseveltplein in Courcelles, bij Charleroi. Intussen dwong de tweede gangster de vrouw van Durieux om met hem plaats te nemen in een gestolen VW Golf.

Beide auto’s verlieten samen de woning van het echtpaar, maar reden een andere richting uit. De twee gangsters, die elk een gsm hadden en een scanner om de politieradio af te luisteren, hielden constant radiocontact met elkaar. Het was duidelijk dat, indien de bankier zijn rol niet naar behoren vervulde, zijn vrouw er de gevolgen van zou voelen.

Onder bedreiging van een pistool, stapte Benoît Durieux zijn filiaal binnen, waar zich op dat ogenblik al enkele personeelsleden bevonden. “Blijf kalm, doe wat we u zeggen te doen en alles zal goed aflopen”, beval de gemaskerde gangster met autoritaire stem in perfect Frans. Hij eiste, en verkreeg, dat de gerant alle koffers van de bank opende en roofde ze leeg.

Zonder een schot te lossen, rende de gangster vervolgens in de richting van een grote wagen, waarin een derde medeplichtige hem al die tijd onopgemerkt had opgewacht. Tijdens zijn vlucht meldde de overvaller zijn kompaan in de Golf dat alles goed was afgelopen. De vrouw van de bankier werd in de auto achtergelaten nabij Gembloers.

Bron » Het Nieuwsblad