Na de mislukte overval door de opa-gangsters: “Ze dachten dat de cash nog voor het grijpen ligt”

Conform de erecode loste geen van de vier Brusselse opa-gangsters een woord tegenover de politie. Maar met een betrapping op heterdaad voor een ING-filiaal in Elsene en een verleden als dat van Djurica Djordjevic (64) en Koenraad Spitaels (62) lijkt niet veel uitleg nodig.

Het ontbeerde de opa-gangsters niet aan vertrouwen op een goede afloop. Net voor ze op woensdagochtend in de boeien werden geklonken, kreeg Koenraad Spitaels (61) een sms’je van Abderafid B.O., met zijn 54 jaar een van de twee benjamins van de bende: ‘Alles staat klaar, we hoeven ons enkel nog te bedienen.’

Het plan: bij het opengaan van de ING in de Kroonlaan in Elsene zou op straat een grijze elektriciteitskast worden opgeblazen zodat de hele wijk zonder stroom zou komen te zitten. Een truc die in de jaren 80 en 90 nog alle alarmsystemen kon lam leggen, maar ze anno 2018 alleen maar activeert. Nu deed dat er weinig toe. De Brusselse federale politie volgde de vier opa-gangsters al weken, en luisterde hun telefoons af.

Slag van ons leven

Een kwarteeuw geleden gold de Servische beroepsovervaller Djurica Djordjevic (64) als een van de cultfiguren van de Brusselse misdaadwereld. Het was bij hem dat de politie in 1993 na een wekenlange klopjacht Murat Kapllan terugvond. Die was met twee vroegere kopstukken van de bende rond Patrick Haemers uit de gevangenis van Sint-Gillis weggeraakt tijdens wat werd benoemd als de ontsnapping van de eeuw.

Djordjevic kwam in 2005 vrij nadat hij 22 jaar in Belgische gevangenissen had doorgebracht, vijf keer was ontsnapt en tussenin talloos veel overvallen op banken en geldtransporteurs had gepleegd. Djordjevic werd verondersteld te zijn uitgewezen aan Servië, maar in 2015 al bleek dat hij onder een valse naam in Molenbeek verbleef. Hij werd opnieuw het land uitgezet, en keerde onlangs nogmaals terug.

Onder het oog van de politie plande Djordjevic met Koenraad Spitaels (62) wat werd benoemd als “de slag van ons leven”. Spitaels maakte in de jaren 80 en 90 deel uit van de bende rond de inmiddels gepensioneerde Luikse gangster Marcel Habran. Hij kwam onlangs terug vrij na een veroordeling tot 20 jaar voor zijn aandeel in een overval op een geldtransport op de luchthaven van Findel in Luxemburg.

Tijdens observaties kwam even ook Constant Hormans (65) in beeld, een ander monument uit het Brusselse misdaadwezen. Spitaels ontmoette hem kort voor de geplande overval. Hormans, een overtuigd communist, is een ex-luitenant van Marcel Habran (84). Hij zou geen deel uitmaken van de bende.

Spanbandjes

“Deze mensen dachten dat er zoals vroeger nog cash voor het grijpen ligt in een bank”, zegt de advocaat van een van de in totaal vier verdachten. “Dat het volstond om een bediende te bedreigen met een wapen, en dat die de biljetten dan uit een lade kon halen. Van iets als een plofoverval hadden ze nog niet gehoord.”

Hun motief lijkt nogal helder: “Ze hadden het tegenwoordig lastig om rond te komen.” De vier verschijnen maandagochtend voor de Brusselse raadkamer.

Conform de regels van hun ambacht, weigerden ze te praten met de politie. Dat lijkt ook nergens voor nodig, de bij hun arrestaties in de gestolen bestelwagen aangetroffen spullen spreken voor zich: een vuurwapen, een granaat, kogelwerende vesten en een set spanbandjes. Kennelijk was het de bedoeling dat Abderafid B.O. de elektriciteitskast zou opblazen, waarna Djordjevic en Spitaels het ING-filiaal zouden binnengaan en de aanwezigen te gijzelen. Een vierde verdachte stond op de uitkijk. Djordjevic en Spitaels hadden politie-uniformen bij zich. Er was wellicht ook een idee over hoe daarmee weg te vluchten.

Voor de raadkamer zal deze ochtend worden geargumenteerd dat er finaal geen geweld is gebruikt. Dat klopt: de politie was er tijdig bij. Maar volgens de advocaten was het ook nooit de bedoeling: “Deze mensen gingen te werk volgens de oude stijl. Een geslaagde overval is er voor hen een waarbij geen geweld wordt gebruikt.”

Bron » De Morgen