Bourlet eist levenslang voor Marc Dutroux

In Aarlen zijn de laatste pleidooien gehouden in het proces-Dutroux. Procureur Michel Bourlet heeft in zijn pleidooi levenslange opsluiting plus tien jaar ter beschikkingstelling gevorderd voor Marc Dutroux.

Voor Michelle Martin eiste het openbaar ministerie 30 tot 35 jaar. De advocaten van Martin probeerden voor hun cliënte strafvermindering te krijgen. Het parket hecht geen geloof aan de versie dat Michelle Martin enkel handelde in opdracht van Dutroux.

Martins Advocaat Thierry Moreau hoopt dat de jury voor zijn cliënte een minder lange straf uitspreekt dan de 30 jaar die het openbaar ministerie eist. “Straffen mag geen kwestie zijn van wraak nemen. Voorbeeldjustitie is een slecht voorbeeld van justitie. Men moet een nuttige straf opleggen, niets meer”, pleitte hij.

Hij wees onder meer op de middeleeuwse leefomstandigheden in de gevangenis van Namen, het feit dat Martin weinig kans maakt om snel vervroegd vrij te komen, de gigantische mediabelangstelling voor deze zaak en het ongevaarlijke karakter van zijn cliënte.

Moreau benadrukte ook de sterke band tussen Martin en haar kinderen en het feit dat zijn cliënte nooit voor de rechters zou hebben gestaan indien ze Dutroux niet ontmoet zou hebben. “Martin is niet Dutroux. Haar lafheid is niet gelijk aan zijn boosaardigheid”, pleitte de advocaat van Martin.

Lelièvre 30, Nihoul 10

Michel Lelièvre moet volgens Bourlet minstens 30 jaar achter de tralies onder meer omdat Lelièvre geen gewetenswroeging toont.

Voor Michel Nihoul vordert Bourlet minimum tien jaar cel. Volgens Bourlet zijn voor Nihoul geen verzachtende omstandigheden mogelijk. “Wat zouden die verzachtende omstandigheden kunnen zijn? Zijn jeugdige leeftijd? Zijn ongelukkige jeugd”, schertste de procureur.

Dutroux, Martin en Lelièvre zijn vorige week schuldig bevonden over de hele lijn. Nihoul is niet veroordeeld voor de ontvoering van Laetitia, maar wel voor drugs- en mensenhandel en bendevorming.

Als de pleidooien eenmaal achter de rug zijn, trekt het hof en de jury zich terug om te beraadslagen over de strafmaat. De beraadslagingen zullen hoogst waarschijnlijk pas morgenochtend starten. Een beslissing wordt dan ook ten vroegste morgen in de loop van de dag verwacht.

Het arrest over de straffen betekent echter nog niet dat het proces-Dutroux is afgelopen. Daarna moet er immers nog gedebatteerd worden over de schadevergoedingen voor de burgerlijke partijen.

Bron » De Standaard