Tot 62.000 euro per slachtoffer

Het hof van assisen in Aarlen heeft gisteren, als laatste proceshandeling, de schadevergoedingen vastgelegd voor de slachtoffers van Marc Dutroux. Sabine Dardenne krijgt 500.000 euro toegekend, Laetitia Delhez 300.000 euro. Maar de kans dat ze dat bedrag integraal ontvangen, is onbestaande. Via een hulpfonds kunnen ze tot 62.000 euro krijgen. 

Het Fonds voor hulp aan slachtoffers van opzettelijke geweldmisdrijven zag het levenslicht in 1986, na de moordaanslagen van de Bende van Nijvel. Slachtoffers van een gewelddaad of hun nabestaanden kunnen vandaag tot 62.000 euro uit dat fonds ontvangen, als de rechter de daders tot betaling van een evenwaardige of grotere schadevergoeding heeft veroordeeld. Het wordt gestijfd met een deel van de boetes die rechters aan plegers van gewelddelicten opleggen. 

Enkel de familieleden tot de tweede graad kunnen op een tegemoetkoming aanspraak maken. In de zaak-Dutroux gaat het om de broers en zussen van de slachtoffers, hun ouders en grootouders. Alleen de drie veroordeelden die schuldig zijn bevonden aan de ontvoeringen van de meisjes – Dutroux, zijn ex-vrouw Michelle Martin en zijn handlanger Michel Lelièvre – moeten de slachtoffers vergoeden. 

Maar de families blijven realistisch. De kans dat de veroordeelden veel van de schadevergoedingen kunnen betalen, is bijzonder klein. Toch heeft Lelièvre, de enige die over enkele jaren kans maakt op vervroegde vrijlating, via zijn advocaat verklaard dat hij bereid is om zijn deel te betalen. 

Sabine krijgt de hoogste schadevergoeding, een half miljoen euro, omdat ze 81 dagen zat opgesloten in de kooi van Dutroux. “Dat kan een gigantisch bedrag lijken”, verklaarde Sabines advocate. “Maar gezien haar levensverwachting is dat slechts twintig euro per dag. En niets, ook geen geld, kan de schade herstellen die ze heeft geleden.” 

De ouders van Sabine en Laetitia kunnen elk aanspraak maken op 50.000 euro. De ouders van de overleden slachtoffers, de Marchals en de ouders van Eefje Lambrecks, krijgen elk 100.000 euro toegekend; hun broers en zussen elk 25.000 euro. De familie Lambrecks heeft daarnaast schade gevorderd van de Belgische staat. Ze neemt het de justitie kwalijk dat ze Dutroux in 1992 vervroegd vrijliet.

“Als Dutroux niet voorwaardelijk was vrijgelaten, kon hij nooit actief geweest zijn in de periode 1995-1996”, zegt de advocaat van de familie Lambrecks, Luc Savelkoul. De burgerlijke rechter doet later uitspraak over die schade-eis. 

Gisteravond liet advocaat Xavier Magnée weten dat Marc Dutroux, zoals verwacht, cassatieberoep aangetekend heeft tegen zijn veroordeling. Volgens Magnée is het niet uitgesloten dat er tijdens het proces procedurefouten gemaakt zijn.

Bron » De Standaard