Hein Diependaele vermoord door zijn echtgenote

Het parket van Oudenaarde heeft bekendgemaakt dat de bekende strafpleiter Hein Diependaele is doodgeschoten door zijn vrouw. Daarna pleegde ze zelfmoord. De lichamen van de advocaat en zijn echtgenote zijn vanmiddag gevonden in hun woning in Sint-Lievens-Houtem.

Volgens de eerste vaststellingen zou zijn vrouw de advocaat hebben neergeschoten en vervolgens zelfmoord hebben gepleegd. De lichamen zijn in de slaapkamer teruggevonden. Vermoedelijk lag Diependaele te slapen op het moment van de moord.

De moord en zelfmoord werden kort na het middaguur ontdekt door de moeder van de echtgenote van Diependaele. Het ogenblik van de feiten is nog niet vastgesteld. Vermassen: “Diependaele had gave van het woord” Strafpleiter Jef Vermassen wou al een eerste reactie kwijt.

“Diependaele had de gave van het woord. Hij had inzicht in dossier en de nodige dosis durf. Het proces-Pandy is daar een voorbeeld van”, zegt Vermassen. Vermassen had geen vermoeden dat er een familiedrama zou gebeuren en voegde eraan toe dat hij altijd prettige contacten had met meester Diependaele. De strafpleiter benadrukte ook dat een gezinsdrama in alle lagen van de bevolking kan gebeuren. “Zelfs tussen advocaten met veel ervaring”, zei hij nog.

Wie was Hein Diependaele? Hein Diependaele was zonder twijfel een van de bekendste strafpleiters in Vlaanderen. En dat was hij niet alleen omdat hij tal van beruchte gangsters heeft verdedigd voor het assissenhof, zoals ontsnappingskoning Murat Kapllan en seriemoordenaar Andras Pandy. Diependaele ging ook de controverse niet uit de weg, met bijvoorbeeld de verdediging van de nabestaanden van Semira Adamu. Adamu is de vluchtelinge die omkwam bij een poging tot repatriëring.

En er waren wel meer bekende namen onder zijn cliënteel, zoals Jo Lernout, de veroordeelde stichter van het spraaktechnologiebedrijf. De advocaat had duidelijke ideeën over welke weg justitie moest inslaan. Zo was hij een grote voorstander van een grondige hervorming van de assissenprocedure.

Zijn bevlogenheid leidde hem ook naar de politiek. Hij stond aan de zijde van Johan Van Hecke toen die met de NCD eerst binnen en later buiten de toenmalige CVP ging staan. Maar de integratie binnen de VLD was er voor hem te veel aan. De politiek liet hij sindsdien links liggen en hij ging weer voluit voor de advocatuur.

Bron » VRT Nieuws