Al meer dan 50.000 ingeleverde wapens gesmolten

De politie heeft al meer dan 50.000 wapens gesmolten sinds de nieuwe wapenwet in juni vorig jaar werd ingevoerd. De wapens werden vernietigd in de hoogovens van het staalbedrijf Mittal Steel in Gent en Luik.

De wapenwet van 8 juni 2006 voorziet dat burgers die een verboden wapen in huis hebben dat gedurende een bepaalde periode kunnen inleveren zonder vervolgd te worden. Minister van Justitie Laurette Onkelinx verlengde de amnestieperiode intussen tot 30 juni van dit jaar. De maatregel geldt voor wapens uit verzamelingen, erfstukken of andere wapens die op wettelijke manier verworven werden.

Het grootste deel van de stukken wordt gesmolten bij Mittal Steel, het vroegere Sidmar, in de Gentse haven. Enkel de wapens uit Luik en Luxemburg worden vernietigd door Mittal in Luik.

Sinds de invoering van de nieuwe wet is in België geen enkel wapen meer vrij te koop en is het bezit ervan verboden. De straffen voor overtreders zijn streng, met celstraffen tot vijf jaar en boetes tot 25.000 euro.

Bron » De Standaard