Militaire inlichtingendienst kampt met personeelstekort

De Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV), de militaire inlichtingendienst, heeft problemen om nieuwe kandidaat-spionnen te vinden. ‘Wie wil er ook gaan werken voor een baas met een drankprobleem?’

Tijdens de recente bespreking van de beleidsnota van minister van Defensie Pieter De Crem in de Defensiecommissie van de Kamer bleek dat verschillende Kamerleden zich zorgen maken over het dreigende personeelstekort bij de ADIV.

“De mensen die op deze dienst werken hebben bekwaamheden en kennis die belangrijk zijn voor het leger. Daarom is het belangrijk dat hun rol meer gewaardeerd wordt”, meende Denis Ducarme (MR).

“De functie van analist en die van de andere personeelsleden van de ADIV moeten worden opgewaardeerd”, zei André Flahaut (PS). “Zo niet dreigen ze uit te wijken naar andere, financieel meer interessante diensten.”

En Geert Versnick (Open Vld) waarschuwde dat “bij Defensie een aantal taken niet meer raken ingevuld, zoals de gevechtseenheden en de inlichtingendienst”.

Naast de algemene problematiek om voldoende geschikte kandidaten te vinden voor het leger kampt de militaire inlichtingendienst met een bijkomende handicap. “Het is een publiek geheim dat de chef van de ADIV niet goed functioneert en een drankprobleem heeft”, zegt Versnick in een gesprek met de redactie.

“Dat schrikt potentiële kandidaten natuurlijk af, want wie wel er werken voor een baas met drankproblemen? Daarnaast waren er de laatste maanden enkele negatieve artikels in de pers, meer bepaald in De Morgen over de problemen van een militair attaché in Belgrado die in aanvaring kwam met zijn hiërarchie bij de ADIV.”

De eerste klachten over het drankmisbruik van ADIV-chef Michel Hellemans dateren al van vier jaar geleden. Na een anonieme klacht van een vrouwelijke medewerkster van Hellemans werd de zaak toen onderzocht door het Comité I, dat namens het parlement toezicht houdt op het werk van de inlichtingendiensten.

Naar verluidt bevestigde het rapport van het controlecomité de aantijgingen over overmatig drankgebruik, handtastelijkheden en ongewenste intimiteiten op het werk. Toenmalig minister van Defensie Flahaut reageerde echter niet op het rapport en Hellemans bleef gewoon in functie als topman van de militaire inlichtingendienst.

In tegenstelling tot de Staatsveiligheid is er over de ADIV vrijwel niets bekend. Defensie publiceert geen cijfers over het aantal personeelsleden of het budget van de dienst. De militaire inlichtingendienst zit letterlijk en figuurlijk verborgen in de lokalen van de generale staf in Evere. Naast de bescherming van militairen en militaire installaties, ook op buitenlandse missies, houdt de dienst zich onder meer ook bezig met de bestrijding van het terrorisme.

Bron » De Morgen