Ex-minister Jos Wijninckx overleden

In Antwerpen is vrijdag de socialistische ex-minister Jos Wijninckx overleden. Hij had al jaren hartproblemen en stierf uiteindelijk op 78-jarige leeftijd. Dat bevestigt de Antwerpse sp.a-afdeling. Wijninckx was minister van pensioenen voor de toenmalige BSP van 1977 tot 1979. Tot zijn dood woonde hij in het Kempense Balen. Van 1971 tot 1990 zetelde Wijninckx ook in de senaat.

Hij was schepen in Hoboken, voor dat district bij de stad Antwerpen gevoegd werd. Later werd hij gemeenteraadslid in de stad. De ex-minister richtte samen met enkele politieke vrienden de telecom-intercommunale Integan op. Het meest bekend was Wijninckx echter als voorzitter van de senaatscommissie die begin jaren tachtig onderzoek deed naar machtsmisbruik en belangenvermenging bij de Rijkswacht.

Volgens specialisten stond die commissie model voor de werkwijze van de latere Bendecommissies en de commissie Dutroux. Tenslotte was de Antwerpse socialist, die geboren werd in Deurne, een fervent vrijmetselaar bij de loge van het Grootoosten van België in Antwerpen.

Bron » De Tijd