Amerikaanse oud-minister Haig is overleden

In de Verenigde Staten is de Republikeinse oud-minister Alexander Haig overleden. Hij was 85 jaar oud en is in een ziekenhuis in Baltimore overleden aan een infectie. Alexander Meigs Haig jr. volgde een militaire opleiding aan de beroemde academie van West Point en maakte snel carrière in het leger. In de jaren 40 en 50 was hij lid van de generale staf van generaal Douglas MacArthur.

Van 1969 tot 1972 was hij veiligheidsadviseur van de toenmalige Republikeinse president Richard Nixon. In die functie speelde hij een niet onbelangrijke rol in de Vietnam-oorlog. In de periode 1973-1974 was hij stafchef van het Witte Huis.

Hij is de man die Nixon er mede toe aanzette op te stappen naar aanleiding van het Watergateschandaal. Van 1974 tot 1979 was Haig opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten, met standplaats in België. In 1979 overleefde hij een aanslag van de Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion in Bergen.

In 1979 ging Haig met pensioen, maar hij speelde nog een belangrijke politieke rol in de periode 1981-1982, toen hij minister van Buitenlandse Zaken was onder de Republikeinse president Ronald Reagan. Na de moordaanslag op Reagan, in 1981, zei Haig tegen de pers dat hij nu aan het roer stond omdat de president de macht niet formeel had overgedragen aan zijn vicepresident.

In 1982 kozen de Verenigde Staten ondubbelzinnig de zijde van Groot-Brittannië tijdens de Falklandoorlog. De pendeldiplomatie van Haig tussen Londen en de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires had de oorlog om de eilandengroep in de zuidelijke Atlantische Oceaan niet kunnen verhinderen.

Haig stond overigens bekend als een havik en kwam geregeld in aanvaring met de meer gematigde minister van Defensie Caspar Weinberger. In 1982 werd hij opgevolgd door George Schulz.

In 1988 dong Haig naar de nominatie van presidentskandidaat voor de Republikeinen. Volgens waarnemers wilde hij vooral verhinderden dat George Bush Sr., die hij beschouwde als te gematigd, Ronald Reagan zou opvolgen. Toen hij zich terugtrok uit de race, steunde hij Bob Dole, maar uiteindelijk was het toch Bush die de nominatie in de wacht sleepte en Reagan opvolgde.

Bron » VRT Nieuws