FAST spoorde vorig jaar 263 voortvluchtige criminelen op

Het Fugitive and Asset Search Team (FAST) van de federale politie heeft vorig jaar 263 gevluchte criminelen opgespoord en ingerekend. Van die voortvluchtigen werden er 90 opgepakt in België. Dat maakt de federale politie vandaag bekend.

De 263 opgepakte voortvluchtigen in 2010 vormen het hoogste aantal van de afgelopen tien jaar, en 64 arrestaties meer dan in 2009. De stijging van het aantal FAST-arrestaties is volgens de politie onder andere het resultaat van goede samenwerking tussen de verschillende politiediensten op nationaal, maar ook op internationaal niveau.

Sinds zijn oprichting eind 1999 kreeg het FAST 2.899 dossiers toegewezen. Daarvan werden 1.603 criminelen gelokaliseerd en opgepakt, of ruim de helft (55,3 procent) van het totale aantal dossiers.

De overige 1.296 voortvluchtige misdadigers worden nog steeds gezocht. Meer dan de helft (52,5 procent) van de criminelen die het FAST wist op te sporen, was veroordeeld voor misdrijven tegen personen, zoals moord of poging tot moord, verkrachting en drugshandel.

Vorig jaar werden 563 nieuwe fugitive-dossiers geopend; eveneens het hoogste aantal van de afgelopen tien jaar. Dit geeft volgens de politie aan dat de bevoegde diensten van het openbaar ministerie duidelijk hun weg naar het FAST gevonden hebben.

Het FAST besteedt naast de opsporing van voortvluchtige criminelen ook aandacht aan het recupereren van vermogensvoordelen die bij de criminelen aangetroffen worden en die verbeurd verklaard kunnen worden. In 2010 bleken de favoriete landen om onder te duiken Frankrijk (35 arrestaties), Nederland (28), Spanje (26), Roemenië (14) en Duitsland (12).

Bron » De Morgen