FAST-team klist recordaantal voortvluchtige criminelen

Het FAST-team van de federale politie heeft vorig jaar 325 voortvluchtige misdadigers gearresteerd. Dat is een record, zo meldt de VRT-nieuwsredactie dinsdag. Het FAST-team (Fugitive & Asset Search Team) spoort onder meer in België veroordeelde mensen op die op de vlucht zijn, mensen die uit de gevangenis zijn ontsnapt en voortvluchtigen die internationaal worden opgespoord en vermoedelijk in België verblijven.

Elk jaar kan het team meer mensen arresteren – samen goed voor 1.100 arrestaties de voorbije vier jaar. Het gaat meestal om zware jongens, zoals drugdealers, pedofielen, moordenaars en inbrekers. Aangezien bij het werk van FAST geen onderzoeksrechter aan te pas komt, kan het team geen bijzondere politietechnieken gebruiken, zoals telefoongesprekken afluisteren, of camera’s plaatsen.

“We hopen al 14 jaar dat we die mogelijkheden krijgen, maar voorlopig moeten we ons behelpen met creatieve oplossingen binnen het klassieke politiewerk”, zegt teamleider Martin Van Steenbrugge, “zoals urenlang in een auto wachten tot een voortvluchtige opdaagt. Of niet.”

Het FAST-team werkt ook nauw samen met buitenlandse collega’s. Zo werden vorig jaar 183 Belgische criminelen in het buitenland gearresteerd. In 2012 had het FAST-team 306 voortvluchtigen opgepakt, van wie 189 in het buitenland.