Politie luisterde 5.390 telefoonnummers af

De politie heeft vorig jaar 5.390 telefoonnummers afgeluisterd. Dat aantal is het hoogste aantal ooit. Dat komt omdat steeds meer mensen verschillende telefoons hebben en gebruiken. Veel mensen hebben een vaste lijn en een gsm, of meerdere gsm’s.

De politie luistert steeds meer verschillende telefoonlijnen af. In 2007 werden nog 3.603 lijnen afgeluisterd, vorig jaar lag dat aantal op 5.390. Het gaat dan niet alleen om vaste telefoonlijnen, maar ook om telefoongesprekken via gsm, sms’en en mails.

“Steeds meer mensen gebruiken meer dan 1 gsm. Sommigen gebruiken een nummer 2 dagen, of 4 dagen. Als iemand verschillende gsm-nummers heeft en die altijd voor korte tijd gebruikt, telt elk nummer voor een nieuwe telefoontap”, zegt David Warnent van de federale politie.

Een telefoon afluisteren mag niet zomaar. “Het kan alleen voor bepaalde strafbare feiten, zoals terrorisme, moord en dergelijke. En dan nog kan een telefoontap alleen met de goedkeuring van een onderzoeksrechter”, zegt Warnent nog.

“Niet iedereen kan zomaar afgeluisterd worden, er zijn een heleboel wettelijke regels voor er een telefoontap kan komen.” Een telefoontap kan belangrijk bewijsmateriaal opleveren, bijvoorbeeld met wie een crimineel contact heeft gehad en waarover deze gesprekken of mails gingen.

Bron » VRT Nieuws