Belgische rechercheurs hebben interesse voor Nederlandse “politiemakelaar”

Naast ons land heeft ook Zweden grote interesse voor de Nederlandse “politiemakelaar”, die onderzoeksteams van de politie aan externe deskundigen helpt. Door de inzet van de makelaar, die inmiddels zowat zes jaar actief is, hoeft een rechercheteam zelf geen tijd te verliezen met het zoeken van een expert. Ook de politie in Nederland is enthousiast over de zogenoemde Landelijke Deskundigheidsmakelaar (LDM), een onderdeel van de Politieacademie.

De LDM beschikt inmiddels over een databank met ongeveer 400 wetenschappers en ervaringsdeskundigen op allerlei gebieden als toxicologie, tegenexpertises en bloedsporen, stelt Hans Molenaar, de coördinator van de LDM. Uit de meest recente cijfers blijkt dat in 47 procent van alle zaken waarbij een externe deskundige werd ingezet, het ook tot een oplossing komt. In 72 procent daarvan concludeerden de onderzoekers dat de deskundigen een bijdrage leverden bij het oplossen.

Bovendien blijken de deskundigen een gunstige invloed te hebben op het voorkomen van rechtsdwaling, tunnelvisie en foute beslissingen. Toch wil Molenaar zeker niet dat onderzoeksteams van de politie worden tekortgedaan door het belang van externe deskundigen te benadrukken. “Er wordt daar heel veel en goed werk verricht, maar soms is er behoefte aan extra, of speciale, deskundigheid. Wij kunnen dat heel snel en betrouwbaar organiseren.”

In Nederland begonnen de politie in Twente en de Politieacademie met het project. Het idee kwam overwaaien uit Groot-Brittannië. De LDM werkte het Engelse idee uit. De externe deskundigen werden inmiddels in meer dan 1.750 zaken ingezet.

Bron » De Morgen