Italiaanse ex-infiltrant bende Haemers gearresteerd

In Roemenië is vorige week de voormalige geheim agent Elio Ciolini gearresteerd, zo bericht de krant Evenimentul Zilei. Hij werd internationaal opgespoord door de Italiaanse justitie voor financiële misdaden.

Men wil de man ook ondervragen over zijn vermeende betrokkenheid bij de bomaanslag op het spoorwegstation in Bologna, die op 2 augustus 1980 aan 85 mensen het leven kostte. De naam van Ciolini is verbonden met een hele reeks criminele mysteries uit de jaren tachtig, waaronder ook de bende rond gangster Patrick Haemers.

Ciolini, op 18 augustus 1946 geboren in Firenze, was volgens de Italiaanse media lidvan de legendarische P2-loge, die in de jaren zeventig en tachtig opdrachtgever zou zijn geweest voor terreuraanslagen die de publieke opinie nu eens bang moesten maken voor extremistisch links en dan weer extremistisch rechts. Ciolini trad jaren geleden al eens op als kroongetuige in het onderzoek naar de aanslag in Bologna, die volgens hem ook het werk zou zijn geweest van de P2-loge.

Die waren ook betrokken bij het schandaal rond de failliet gegane Banco Arnbrosiano, de bank van het Vaticaan, en de mogelijk in scène gezette zelfmoord van zijn directeur Roberto Calvi. Ciolini zou als geheim agent hebben gewerkt voor de CIA, de Mossad en ook de Franse geheime diensten. Hij infiltreerde criminele milieus en stuurde gerechtelijke onderzoeken in de war. “Ik heb mijzelf altijd beschouwd als een instrument in de strijd tegen het opkomende communisme”, zo zei hij in 1987 in een interview met het magazine L’Europeo.

Cioloni werd ook ooit in België gezocht. Hij verbleef in1985 een tijdlang in Brussel. Volgens krantenberichten uit die tijd was het onder zijn invloed dat de bende gewelddadiger werd. Hij trok op met Thierry Smars, een van de drie stichtende leden van de bende Haemers, die zou worden gedood bij een in scène gezette zelfmoord. Volgens de toenmalige speurders werd hij geëxecuteerd omdat de bende vreesde dat ze via deze Ciolini zou worden verraden.

Ciolini woonde de voorbije jaren in Zürich. Hij werd met vervalste documenten gearresteerd op de luchthaven van Otopeni. Een lokale rechtbank moet er oordelen over zijn door Italië gevraagde uitlevering.

Bron » De Morgen