“Wellicht te laat om hem te vervolgen”

Als de Brusselaar die maandag is opgepakt ook effectief iets te maken heeft met de Bende van Nijvel, zal het heel moeilijk worden om hem te berechten. Want volgend jaar verjaren de feiten. Vrijdag raakte bekend dat in dat dossier een verdachte is aangehouden.

Procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, wees er vrijdagavond tijdens een persconferentie op dat de feiten in het dossier van de Bende van Nijvel in november 2015 verjaren.

‘De zaak van de Bende van Nijvel zal verjaren op 10 november 2015. Daardoor zal het wellicht niet meer mogelijk zijn nog een proces te houden.’ Dat zei de procureur-generaal van Luik, Christian De valkeneer, op de persconferentie over de recente aanhouding in het onderzoek. Hij riep de toekomstige regering op zich over de kwestie te buigen.

De aanhouding van dinsdag houdt de verjaring, bij wet vastgelegd op 30 jaar, niet tegen. Volgens De Valkeneer is het weinig waarschijnlijk dat er nog een assisenproces gehouden kan worden voordat de termijn wordt bereikt, onder meer door het onderzoekswerk dat nog moet worden verricht. Enkele weken terug pleitte De Valkeneer al voor een verlenging van de verjaringstermijn van 30 naar 40 jaar.

Kamerfractieleider van cdH, Catherine Fonck, wil dat de volgende Kamer van Volksvertegenwoordigers zo snel mogelijk werk maakt van de verjaringstermijn voor strafbare feiten van 30 tot 40 jaar. Ze doet haar voorstel naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in het dossier van de Bende van Nijvel.

Bron » Gazet van Antwerpen