Bendeverdachte dan toch fantast?

Vandaag hoort Jean-Marie T. (67) of hij aangehouden blijft als verdachte in de zaak van de Bende van Nijvel. Een nieuwe getuige versterkt het beeld van een man die na een pintje teveel graag wilde verhalen vertelt.

Brusselaar Jean-Marie T. werd op 13 mei van zijn bed gelicht. In een café in Montpellier had hij zitten opscheppen over zijn rol bij de Bende van Nijvel. Een drinkebroer stapte daarop naar de politie.

De raadkamer van Charleroi stelde gisteren de beslissing over een verdere aanhouding met 24 uur uit. Eerst wil ze een nieuwe getuige horen.

“Ik vertrouw erop dat het verhoor van de getuige de raadkamer zal doen inzien dat mijn cliënt dient te worden vrijgelaten”, zegt Edmond Mairiaux, de advocaat van Tinck. “De identificatie van de getuige kwam er op onze vraag. Wij vragen dat hij geconfronteerd wordt met mijn cliënt.” Meer wou de advocaat gisteren niet kwijt, maar in speurderskringen werd een verband gelegd met robotfoto 17.

Die potloodtekening van een man met een zeemansmutsje kwam tot stand in 1996. Ooggetuigen van Bende-overvallen waren onder hypnose gebracht. Gele affiches met het resultaat, vijf boeventronies, hingen jarenlang in elk politiekantoor.

Mogelijk zijn het niet alle vijf Bendeleden. Robotfoto 17 toont een van de daders van een carjacking van een Austin Allegro op 10 mei 1982 in Elsene. De volgende ochtend werd de Austin teruggevonden in Lembeek, op zo’n 300 meter van een autogarage waar die nacht een VW Santana werd gestolen. Die laatste, snelle wagen werd gebruikt bij de eerste Bende-overvallen.

Jarenlang werd het verband tussen beide autodiefstallen niet in vraag gesteld. “Ik heb nog nooit gehoord over een autodief die een auto steelt om een andere auto te gaan stelen”, zegt Mairiau nu. “Mocht mijn cliënt in 1982 een carjacking hebben gepleegd, wat hij ontkent, dan zijn de feiten al lang verjaard.” Ook stal de Bende alleen maar de allersnelste modellen. De Austin daarentegen was rijp voor het schroot.

Als één mens kan zeggen of Tinck de carjacker was, dan wel het slachtoffer. In 1997 werd Tinck al eens verdacht en verhoord, nadat twee mensen hem hadden herkend in robotfoto 17. In 1997 kreeg die al foto’s van Tinck uit 1982 te zien. Toen ontkende hij formeel dat Tinck de carjacker was. Meer dan waarschijnlijk is hij de nieuwe getuige.

Volgens Mairiaux vond Tinck het in 1997 de ondervragingen omtrent de Bende van Nijvel best spannend. Vorige week getuigde een cafévriend op de RTBF hoe Tinck sindsdien oeverloos kon doorbomen over dood geschoten kinderen, zijn rekrutering bij de Bende via het leger en justitiële straffeloosheid in ruil voor een moord. “Hij wou aandacht”, zegt Mairiaux. “Hij beseft nu pas hoe dom dat was.”

Tussen 1982 en 1985 doodde de Bende van Nijvel 28 mensen, vooral bij raids op grootwarenhuizen. Het dossier verjaart over 16 maanden en een week. Vorige week al meldde de Luikse procureur-generaal dat Tinck een test met de leugendetector succesvol had doorstaan: “Hij liegt niet, waneer hij zijn betrokkenheid bij de misdrijven van de Bende betwist.”

Bron » De Morgen