Geldgebrek maakt rechtbanken onveilig

De alarm- en veiligheidsinstallaties van verschillende rechtbanken krijgen al jaren geen onderhoud meer. “De toestand is hopeloos”, staat in een interne nota van Justitie. Het geld dat de rechtbanken dit jaar mochten uitgeven voor hun werking, zo’n 59 miljoen euro, is al op.

Er is enkel nog een beetje over voor dringende uitgaven zoals postzegels. Een nota van het Directoraat-Generaal Rechterlijke Organisatie bij de FOD (federale overheidsdienst) Justitie windt er geen doekjes om: “De toestand is hopeloos.”

Veruit het meest verontrustend zijn de problemen die ontstaan door het gebrekkig onderhoud van veiligheidsinstallaties. “De risico’s zijn legio”, staat in de nota die De Standaard kon inkijken. Enkele voorbeelden: “Brand wordt niet gedetecteerd. De beveiliging van gebouwen is niet gegarandeerd. Inbraak wordt niet gedetecteerd. Bij verbaal of fysiek geweld wordt de veiligheidsdienst niet verwittigd. Doordat de videofonie faalt, worden verzoeken tot openen van deuren blindelings ingewilligd.”

Alles samen is er een achterstand van 800.000 euro bij de onderhoudscontracten van veiligheidsinstallaties in Ieper, Kortrijk, Veurne, Dendermonde, Gent, Turnhout, Hasselt en verschillende Brusselse gebouwen. Ook in Franstalig België zijn er problemen.

De toestand wordt er niet beter op, want volgend jaar verwacht Justitie een vijfde te moeten besparen. “Na aflossing van de openstaande schulden blijft er dan nog twintig miljoen over om de 62,5 miljoen euro aan werkingskosten mee te betalen”, staat in de nota.

Groen-kamerlid Stefaan Van Hecke begrijpt niet dat er zo sterk wordt bespaard op de veiligheid van de gerechtsgebouwen. “Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties. De nieuwe minister van Justitie (CD&V’er Koen Geens, red.) erft een departement dat al jaren schulden meetorst. Annemie Turtelboom heeft Justitie in puin achtergelaten.”

Bron » De Standaard