“Regering verhoogt risico op nieuwe affaire Dutroux”

Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, beschuldigt de federale regering ervan de weg open te zetten naar “een nieuwe affaire Dutroux”. Hij heeft geen goed oog in de geplande hervormingen en het gebrek aan middelen en magistraten.

“De burger gaat meer betalen voor een justitie van lagere kwaliteit, aangezien de middelen zonder ophouden blijven dalen”, hekelde de magistraat op RTL-TVi, verwijzend naar de verhoogde rolrechten om een zaak aan te spannen. “We moeten meer doen met minder.”

Hennart haalde onder meer uit naar de beslissing om de middelen terug te schroeven voor de steuncentra die verkrachters en pedofielen opvolgen, net als naar het terugdringen van de tussenkomst van het openbaar ministerie in familiezaken. Hij haalde daarbij de getuigenis aan van een collega op de familierechtbank die, bij gebrek aan middelen, bijna de voogdij van een kind had toevertrouwd aan de vader tegen wie een pedofiliedossier geopend was.

“Er zijn interessante hervormingen bij”, aldus Hennart. “Maar ik zeg zeer duidelijk dat men bezig is met de weg open te zetten naar een nieuwe affaire Dutroux. Men zal niet moeten zeggen dat, indien er zich per ongeluk opnieuw een affaire van die aard voordoet, dat men van niets wist.”

Bron » De Morgen