“Dit is een zaak van de hele regering”

“De efficiëntie van justitie kun je alleen verbeteren met investeringen”, zegt Brice De Ruyver. Hij vindt dat de hele regering haar verantwoordelijkheid moet nemen.

Waarom krijgt Geens zijn magistraten niet mee in bad?

“Omdat het financiële plaatje niet klopt. Bijna alle onderdelen van justitie zitten ver boven hun limieten. De uitdagingen zijn toegenomen, maar de middelen zijn de laatste jaren niet meegegroeid.

“Ook deze minister van Justitie heeft meteen gezegd dat hij voor een grote budgettaire inspanning stond. Maar hij moet ook ondervinden dat de inefficiënties bij justitie zeer zichtbaar zijn. Dat leidt tot een crisis tussen de machten. Ze verwijten elkaar zware tekortkomingen. De magistratuur zegt nu: ‘wij kunnen het niet meer met deze middelen’.”

Is dat terecht?

“Ik volg De Codt als hij zegt dat we niet meer kunnen besparen. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog tot diep in de jaren 90 is niet echt meer geïnvesteerd in justitie. Die historische achterstand sleep je mee. De efficiëntie krijg je alleen omhoog met investeringen.”

Hoe moet Geens dit ­oplossen?

“Dit is een zaak van de volledige regering, niet van Geens alleen. De minister van Justitie wordt al veel te lang aan zijn lot overgelaten. Het zijn economisch moeilijke tijden, maar er zullen toch fundamentele keuzes moeten worden gemaakt. Anders zullen we de rechtsstaat uithollen.

“Na de zaak-Dutroux heeft de burger het vertrouwen in justitie opgezegd. Daar is justitie nooit echt van hersteld. We zitten nog steeds op een vertrouwen van nog geen 60 procent. Dat is laag. Als justitie valt, dan valt ook de wetgevende en de uitvoerende macht. Daarom ben ik blij met die oproep van De Codt. Je kunt het zien als een steun voor Geens in de regering, om de besparingen een halt toe te roepen.”

Geens is bezig met hervormingen. Brengen die geen beterschap?

“De alternatieve strafuitvoering uitbreiden, is een goede zaak. Alleen wie een bedreiging vormt voor de maatschappij, hoort thuis in de gevangenis. Maar de beperking van de voorlopige hechtenis is wel problematisch. Dat voorstel is bedoeld om het aantal gedetineerden te laten dalen. Maar het is een cadeau voor criminelen. Zo’n plan gaat in Europa rond als een lopend vuurtje.”

“Nu al zijn we op sommige vlakken ’the place to be’ voor buitenlandse criminelen. Wij importeren criminaliteit: 44 procent van de gevangenispopulatie is van buitenlandse afkomst. We zijn ‘aantrekkelijk’, omdat de pakkans laag is. Ik twijfel er niet aan dat Geens snel zal beslissen dat die maatregel gevaarlijk is. We mogen onze drempels niet verlagen. De efficiëntie en de pakkans moeten naar omhoog.”

Bron » De Standaard