“De Codt kijkt naar justitie van vandaag, ik naar dat van morgen”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt dat topmagistraten terecht beducht zijn voor het te woord staan van de pers. “De staking van de cipiers doet hen naar de microfoon grijpen, maar die twee zaken hebben niets met elkaar te maken”, aldus Geens op Radio 1.

“Verandert er niets, dan staken we in juni.” Jan Geysen, de voorzitter van de Nederlandstalige vereniging van magistraten, vertolkt een breed ongenoegen binnen justitie: de besparingen raken aan de rechtsstaat. “We hebben te weinig geld om het einde van het jaar te halen”, zegt Geysen dinsdag in De Standaard.

“Dit is een ernstige waarschuwing”, zegt Jan Geysen. “De straffe woorden van de voorzitter van het Hof van Cassatie komen niet uit de lucht vallen.” Geysen verwijst naar de uithaal die Jean De Codt zondag deed op de Franstalige openbare omroep RTBF, waarbij hij insinueerde dat België een schurkenstaat aan het worden is.

Justitieplan

Het kabinet van Geens liet maandag al weten aan onze redactie dat het de uithaal van de topmagistraten “ten zeerste betreurt”. “De minister is vastberaden om zijn in het Justitieplan uitgestippelde en tot nu consequent opgevolgde politiek voort te zetten”, klonk het.

Minister Geens benadrukt dinsdagochtend op Radio 1 vlak voor het overleg met de topmagistraten dat hij de klok niet wil terugdraaien. “Meneer De Codt kijkt naar het justitie van vandaag – als ik dat mag zeggen – terwijl ik naar het justitie van morgen kijk. Ik kijk naar de toekomst.”

“Ik heb van in het begin duidelijk gemaakt dat er een uitgewerkt Justitieplan is. Een beperkte vermindering van het personeel is inderdaad doorgevoerd, maar vooral de vermindering van de werklast en verhoging van efficiëntie zijn noemenswaardig. We gaan juist naar méér rechtvaardigheid. Meneer De Codt weet dat zeer goed.”

Klok terugdraaien

Volgens de minister van Justitie worden de topmagistraten die hij “vriendelijk heeft uitgenodigd” dinsdagochtend, niet op het matje geroepen voor hun zware bewoordingen. “Maar men zal wel begrijpen dat de regering nu moet luisteren naar de magistratuur als die zulke woorden gebruikt in een context waar de regering zich zo hard voor inspant”, waarschuwt Geens, die onderstreept dat er bijvoorbeeld in het kader van terreur al extra magistraten ter beschikking werden gesteld.

Dat topmagistraten naar de microfoon grijpen, heeft te maken met de staking van de cipiers, stelt Geens. Ook daar wil de minister blijven onderhandelen, weliswaar met de blik op de toekomst. “Alles wat de vakbonden willen, is de klok terugdraaien naar 2014. Dat is onmogelijk. Ik wil vooruit, zowel met de rechterlijke orde als met justitie. We doen dat samen en in overleg, maar ik zal wel doorgaan. En de regering steunt me daarin.”

Bron » De Standaard