Tony Van Parys: “Er is een momentum om justitie te hervormen”

De tijd is rijp om te investeren in justitie en het gevangeniswezen, zo zegt voormalig minister van Justitie Tony Van Parys (CD&V) in De Ochtend op Radio 1. Maar er is een belangrijke voorwaarde: “De magistratuur moet zich efficiënter willen organiseren.”

De situatie in de Belgische gevangenissen, die nu pijnlijk hard in de kijker staat door de cipiersstaking, is “onhoudbaar”, bevestigt Tony Van Parys, voormalig minister van Justitie (CD&V), in ‘De Ochtend’. Toch denkt hij dat er in deze situatie kansen liggen. “In de politiek moet men het momentum grijpen. Dat is er nu.”

Hij denkt dat de politiek nu de nodige middelen moet voorzien om hervormingen mogelijk te maken. “Maar de magistratuur moet zich dan wel engageren om daar goed mee om te gaan, om zich efficiënter te organiseren. Kijk bijvoorbeeld naar hoe men er mensen inzet: je moet weten wie waar werkt. In justitie ontbreekt een modern HR-beleid. Er is geen zicht op doelstellingen of op hoe men productiviteit kan garanderen.” Volgens Van Parys is er nu wel een wil om dat waar te maken. “Dat vergt een nieuwe mentaliteit, een nieuwe cultuur.”

Redelijkheid moet terugkeren

Hoe de cipiersstaking op korte termijn kan worden opgelost? “Het is hoog tijd dat de redelijkheid terugkeert. Ik vind dat de Franstalige cipiers zouden moeten kijken naar hun Nederlandstalige collega’s. Daar zijn wel onderhandelingen mogelijk.”

Volgens Van Parys legt zijn partijgenoot, minister Koen Geens, “enorme beheersing aan de dag om de zaak onder controle te houden”. “Maar de inspanningen moeten van beide kanten komen. Ik stel vast dat er vorige week wel even een akkoord was met de vakbondsvertegenwoordigers, dat de achterban vervolgens heeft verworpen. Het wordt tijd dat de cipiers rekening houden met de penibele situatie van de gedetineerden.”

Bron » De Morgen