Magistraten dreigen met acties: “Staking is niet uitgesloten”

De magistraten zullen acties organiseren als minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geen oplossingen biedt voor het tekort aan personeel en werkingsmiddelen. Dat zegt Jan Geysen, de voorzitter van de Nederlandstalige Vereniging van Magistraten, aan VRT-Nieuws. Hij sluit een staking niet uit.

Het ongenoegen bij de magistraten over de gang van zaken bij Justitie, is groot. Dat bleek zondag al, toen Jean de Codt, de voorzitter van het Hof van Cassatie, in de Franstalige pers zei dat België een “schurkenstaat” dreigt te worden door het besparingsbeleid van de federale regering.

Jan Geysen, de voorzitter van de Nederlandstalige vereniging van magistraten, is diplomatischer, maar ook hij wil duidelijk stellen dat er dringend verandering moet komen. Een jaar nadat de magistraten alarm hadden geslagen, zijn er nog steeds te weinig magistraten en te weinig ondersteunend personeel, zoals griffiers.

“Vorig jaar hebben we de alarmbel geluid om te zeggen dat de situatie onhoudbaar begon te worden, dat was op 20 maart 2015. De minister heeft toen bijkomende middelen proberen vrij te maken. We staan nu een jaar verder en uiteindelijk gaan we geen 87 procent hebben voor het personeelskader en 90 procent voor de magistraten. Dat vinden we onaanvaardbaar”, zegt Geysen.

Gesprek met Geens

Geens zit vanmorgen samen met de voorzitters van de colleges van het Hof van Cassatie, van de hoven en rechtbanken en het openbaar ministerie. Vanavond overlegt hij met de verenigingen van magistraten. “We zullen horen welke oplossingen kunnen geboden worden”, zegt Geysen.

Wat verwacht de magistraat van het gesprek met de minister? “Het zal gaan gaan over maatregelen die ons inzake personeel en werkingsmiddelen de mogelijkheid bieden om onze diensten normaal te laten werken. Dat is niet alleen een probleem van Justitie, maar van de hele regering.”

Staking?

Als er geen oplossing uit de bus komt, dan volgen er acties, zegt Geysen. Ook een staking behoort tot de mogelijkheden, waarschuwt hij. “In de eerste plaats gaan we luisteren welke mogelijkheden de regering ons kan aanbieden. Pas daarna gaan we evalueren of er acties nodig zijn en hoe ver die acties kunnen reiken.”

Voor Geens, die nu al weken af te rekenen heeft met de aanhoudende staking van de cipiers, dreigt in de komende weken en maanden dus mogelijk een nieuw probleem.

Bron » VRT Nieuws