Vijf keer ontsnapt, maar kompaan van Haemers nu weer opgepakt

Terug in het land en even snel terug in de gevangenis. Djurica Djordjevic (61), ooit de rechterhand van topgangster Patrick Haemers, is opgepakt in Molenbeek. De Serviër werd in 2005 vrijgelaten uit een Belgische cel, op voorwaarde dat hij geen voet meer in ons land zou zetten. Speurders vermoeden dat hij en zijn stiefzoon plannen hadden voor een nieuwe overval.

Het was tot hun eigen verbazing dat speurders afgelopen dinsdag de oude bekende aantroffen. In het kader van een gerechtelijk onderzoek rond groot banditisme hielden ze een huiszoeking in een flat in de Mettewielaan in Molenbeek. Daar troffen ze een man aan die beweerde Alaxander Abramovic te zijn. Maar dat was gelogen, zo leerden zijn vingerafdrukken.

“We hadden meteen een match. Het ging om niemand minder dan Djurica Djordjevic”, klinkt het verrast bij de speurders. De Serviër werd in zijn vroegere jaren niet zelden in één adem genoemd met topgangster Patrick Haemers. Een man met een palmares, dus.

Directeur op voorruit

Zo werd Djordjevic in ons land veroordeeld voor verschillende overvallen op geldtransporten en postkantoren. En altijd gingen die gepaard met veel vuurwapengeweld. Maar zijn meest legendarische slag was wel de bevrijding van Murat Kapllan, Philippe Lacroix en Basri Bajrami uit de gevangenis van Sint-Gillis. Iedereen herinnert zich de beelden met de gegijzelde gevangenisdirecteur Harry Van Oers, die vooraan op de vluchtauto lag.

In 2005 werd Djordjevic uiteindelijk vervroegd vrijgelaten, met als dwingende voorwaarde het absolute verbod ons land nog te betreden, ten minste tot en met 2018. Maar dat verbod heeft hij vorige week dus aan zijn laars gelapt. Vandaar dat het gerecht hem opnieuw opsloot en de strafuitvoeringsrechtbank straks beslist of Djordjevic toch de rest van zijn opgespaarde gevangenisjaren zal moeten uitzitten.

Bron » Het Nieuwsblad