“Elk jaar komt er meer volk”

Op de begraafplaats aan de Leo de Béthunelaan is gisteren de overval van de Bende van Nijvel op de Delhaize van Aalst herdacht. Die gebeurde dag op dag dertig jaar geleden. Het was het laatste en meteen ook bloedigste wapenfeit van de gangsters.

De herdenking wordt sinds 2010 georganiseerd. “Twintig jaar geleden stond ik hier op 9 november helemaal alleen op de parking van het kerkhof”, zegt David van den Steen. Hij was negen jaar toen hij op de parking van Delhaize de terreur van de Bende zag en er getuige van was hoe zijn vader, moeder en zus doodgeschoten werden door de overvallers. Hijzelf raakte gewond.

“Elk jaar zie ik dat er meer mensen komen. Voor ons nabestaanden is dat belangrijk. Je kan elkaar steunen, maar ook verhalen uitwisselen met elkaar. En je weet ook hoe het met de rest gaat. Maar de groep zal weer verkleinen. Veel mensen van toen zijn al overleden. En de anderen worden ouder.”

De herdenking aan de speciale gedenkplaat op de begraafplaats werd niet alleen bijgewoond door de slachtoffers en nabestaanden, maar ook door oud-burgemeester Annie De Maght, leden van het stadsbestuur, politiemensen, brandweerlui, de huidige afdelingsprocureur van Dendermonde en procureur op rust Freddy Troch, die jarenlang een groep speurders leidde in het onderzoek naar de Bende. Ook een delegatie van Delhaize was er en legde een bloemenkrans neer.

Opmerkelijke aanwezige was regisseur Stijn Coninx. Hij kwam vijf jaar geleden in contact met David Van de Steen en werkt sindsdien aan een film over de Bende van Nijvel, die eind 2017 in de zalen te zien zal zijn. “Maar ik ben hier vandaag niet om inspiratie op te doen”, zegt hij.

“Al jarenlang hoor ik David bijna tweewekelijks en we hebben elkaar al heel wat keren ontmoet. Op die manier wordt je een betrokken persoon, al vanaf het eerste moment was dat zo eigenlijk. De gebeurtenissen van toen zijn zeer aangrijpend. Als onderwerp voor een film is dat ook moeilijk. Marina, Daens en de recente film over Sinterklaas zijn luchtiger. Bij dit onderwerp moet je zeer omzichtig te werk gaan.”

Onlangs werd beslist om de verjaringstermijn van het dossier met tien jaar te verlengen. Een overwinning voor Van de Steen, die dat zelfs persoonlijk bij minister Koen Geens ging bepleiten. Hij wilde zo vermijden dat de daders niet gestraft zouden worden, mocht er ooit een doorbraak zijn.

“Uiteraard is dat belangrijk”, zegt ook Coninx. “Over het hoe, wie en waarom spreek ik mij niet uit. Ik ben geen speurder, maar een regisseur. Maar door mij in het dossier te verdiepen, ben ik wel van mening dat een aantal zaken al veel vroeger opgehelderd hadden kunnen worden.”

Bron » Het Laatste Nieuws