Europees Mensenrechtenhof stuurt Belgische topgangsters wandelen

Het recht op een eerlijk proces is niet geschonden bij Marcel Habran en Thierry Dalem. Dat stelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in een arrest dat dinsdag werd gepubliceerd en waarover de kranten van Sudpresse en La Libre woensdag berichten.

Marcel Habran werd in 2010 door het Brusselse hof van assisen tot 15 jaar cel veroordeeld. De 82-jarige gangster werd schuldig bevonden aan een overval op een geldtransport in Borgworm op 12 januari 1998, waarbij twee van de drie transporteurs werden gedood.

Hij werd er ook van beschuldigd de leider te zijn van een misdadigersbende, maar voor die tenlastelegging werd hij vrijgesproken. In februari vorig jaar kwam hij vrij met een enkelband. Thierry Dalem kreeg in verband met dezelfde feiten een gevangenisstraf van 25 jaar.

Eerlijk proces

Hoewel Habran en Dalem al een nieuw proces kregen nadat hun eerste assisenproces nietig werd verklaard door het Hof van Cassatie, vonden beiden dat ze geen eerlijk proces hadden gekregen, met name omdat hun veroordeling was gebaseerd op de getuigenissen van twee criminelen die informanten waren geworden van de politie.

Het Hof oordeelt echter dat het recht op een eerlijk proces niet werd geschonden omdat de getuigenissen niet anoniem werden geleverd en de verdediging tijdens het proces de kans had om de betrouwbaarheid van de getuigen te betwisten.

Bron » De Standaard