Belgische militaire spionnen vechten interne oorlog uit

Acht commissarissen van de militaire veiligheidsdienst Adiv klagen in een brief aan minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en de opperbevelhebber van het leger over de slechte toestand waarin hun dienst verkeert. Dat schrijft De Standaard, die de brief kon inkijken.

De gelekte brief telt zes pagina’s en dateert al van december vorig jaar. De ondertekenaars klagen over een “dramatisch gebrek aan personeel” en stellen dat de dienst Counter Intelligence niet langer kan voldoen aan haar verplichtingen.

Bevelhebber Eddy Testelmans zou niets ondernemen om de toestand te verhelpen. De briefschrijvers vermoeden zelfs “regelrechte sabotage vanuit het militair commando”.

In een reactie zegt Testelmans te beseffen dat er problemen zijn, te wijten aan een historische onderinvestering. Testelmans verwijt de opstandige leden van CI op zijn beurt “calimero-gedrag”.

Minister Vandeput bevestigt dat hij de brief heeft gekregen. “Ik heb ook naar die mensen geluisterd. Het is niet aan mij om nu in te grijpen, maar ik heb het Comité I wel gevraagd de Adiv door te lichten. Dan pas kan ik eventueel maatregelen nemen.”

Bron » De Morgen