Nieuwe pistes in onderzoek naar de Bende van Nijvel

Volgens Christian De Valkeneer, procureur-generaal van Charleroi, worden er ook nog andere sporen gevolgd in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Sinds deze zomer werd er geregeld gezocht naar wapens van de Bende van Nijvel in de vijvers van Adinkerke. Maar er zouden nu ook nieuwe pistes zijn. In de jaren ’80 schoot de bende 28 mensen dood, tijdens 17 overvallen.

Sinds eind juli is in de vijvers van Adinkerke, bij de Panne, gezocht naar wapens die mogelijk gebruikt zijn door de Bende van Nijvel. De zoektocht wordt voorlopig stopgezet. Maar volgens Christian De Valkeneer, procureur-generaal van Charleroi, wordt de actie eind oktober of begin november wellicht hervat. Tot nu toe leverde de zoektocht niets op.

Enkele jaren geleden liet een informant aan de politie weten dat de wapens van de Bende van Nijvel in Adinkerke gedumpt zijn. Maar de zoekacties zijn pas dit jaar gestart. “Wij willen de vijvers in Adinkerke grondig doorzoeken”, zegt Christian De Valkeneer in De Ochtend op Radio 1. “Die werken duren lang en vragen ook een lange voorbereiding. Dat komt onder meer omdat de mensen van het leger hier ook moeten aan meewerken. Zo’n operatie moet goed voorbereid worden en dat neemt verschillende jaren in beslag.”

“We volgen ook nog andere sporen”

Volgens De Valkeneer is dit slechts één deel van het onderzoek. “We volgen ook nog andere sporen. Er zijn mogelijk nieuwe interessante pistes. Over die andere pistes kunnen we niets zeggen.”

“De tijd is een probleem in alle onderzoeken,” vervolgt De Valkeneer. “Het is moeilijker om getuigenissen te verzamelen. Maar na meer dan dertig jaar, zijn sommige mensen net wel bereid om te praten. Wij verwachten dan ook van minister van Justitie Koen Geens een wetsonwerp over de spijtoptanten-regeling. Want er leven nog mensen die nog informatie hebben, wij hopen dus dat het nog opgelost raakt.”

De Bende van Nijvel vermoordde 28 mensen tussen 1982 en 1985, tijdens 17 overvallen. De leden van de Bende zijn nooit ontmaskerd.

Bron » VRT Nieuws