‘Reus’ ook betrokken bij aanslag op rijkswachttopman?

Was Christiaan Bonkoffsky ook betrokken bij de aanslag op rijkswachtmajoor Herman Vernaillen in 1981? Een robotfoto vertoont op z’n minst gelijkenissen met de Bende-robotfoto.

De aanslag op Vernaillen, in de avond van 26 oktober 1981, en die op zijn echtgenote in hun woonst in Hekelgem, behoorde 30 jaar lang tot een van de grote criminele enigma’s van die tijd. De majoor werd die avond door twee mannen van dichtbij onder vuur genomen met machinegeweren. Zijn echtgenote bleef voor 40 procent invalide.

Sinds kort is de aanslag opgehelderd, tenminste wat Herman Vernaillen zelf betreft. “Ik weet nu wie die avond op mij beschoten heeft”, zegt de majoor op rust aan De Morgen. “Dat waren Bouhouche en Beijer. Hoe ik dat weet? Beijer heeft dat in mijn bijzijn toegegeven. We werden enkele jaren geleden samen ontboden bij het parket. Hij heeft mij alles uitgelegd. Hij kon nu spreken want de zaak was verjaard.”

Vernaillen voerde in 1981 onderzoek rond de zaak-François: fraude met drugsgeld bij Nationaal Bureau voor Drugs (NBD) onder leiding van rijkswachtcommandant Léon François. Kort nadat eerder ook al een bom was geplaatst bij Vernaillens rechterhand adjudant Guy Goffinon, was de aanslag overduidelijk een intimidatiepoging. Bouhouche en Beijer waren tot in 1983 gelijktijdig topcriminelen en rijkswachters bij de sectie drugs van de Brusselse BOB.

Voor de aanslag op Vernaillen gebruikten ze een Mazda 626 die een maand eerder was gestolen in Brussel. Een winkelier langs de Louizalaan zag het gebeuren en hielp de politie aan een vrij accurate robotfoto van de autodief. Deze foto toont opvallende gelijkenissen met robotfoto 19 in het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Het is die foto die bij jeugdvriend Marc Van Damme eind 1998 de doorslag gaf om hem aan te geven als ‘Reus’ van de Bende.

Dezelfde haarsnit, dezelfde zware bril die Bonkoffsky volgens zijn broer al sinds zijn achttiende droeg. In 1981 was hij 27 jaar oud, precies ook de leeftijd die de getuige schatte. De haarkleur lijkt dan weer af te wijken: “Kort blond à ros haar”, zo staat onder de robotfoto. Bonkoffsky had donkerbruin haar.

Wapenexpertise

De gelijkenissen tussen de twee robotfoto’s vielen al eerder op. In 1999 werd de winkelier herondervraagd. Hij kwam toen terug op zijn verklaring waarin hij de dief 1,75 meter gaf. Dat kon hij niet weten, want hij merkte de dief pas op toen die al in de auto neerzat. “We kunnen niet veel meer doen dan vaststellen dat het wel eens om dezelfde man zou kunnen gaan”, zei toenmalig procureur Claude Michaux destijds.

Dat de moordpoging op Vernaillen zo lang onopgehelderd bleef, komt doordat wapendeskundige Claude Dery zich destijds bij z’n ballistisch onderzoek liet assisteren door toenmalig BOB’er Madani Bouhouche. De dader sloot toen op basis van een gemanipuleerde kogelhuls zichzelf uit als mogelijke dader.

Volgens de broer van Bonkoffsky was hij een kennis van Bouhouche en Beijer, iets wat die laatste eerder deze week vanuit Thailand ontkende.

Bron » De Morgen