Rijkswachtcollega’s van De Reus komen samen

De oud-rijkswachters van het district Aalst hebben de voorbije week een uitnodiging gekregen om maandag samen te praten over de nieuwe onthullingen in de zaak rond de Bende Van Nijvel.

Heel wat ex-collega’s van Christiaan B., die recent ontmaskerd werd als De Reus van de Bende, zitten immers met vragen. Verscheidene oud-rijkswachters hebben al contact gezocht met elkaar om hun bevindingen over het onderzoek uit te wisselen.

Maandag worden ze allemaal verwacht in de grote trouwzaal van het Aalsterse stadhuis. In de aanwezigheid van het sociaal team van de lokale politiezone en het stressteam van de federale politie kunnen ze dan hun hart luchten.

“Volgende week NICC-rapport over vondst magneetvissers”

Christian De Valkeneer, procureur-generaal van Luik, verwacht volgende week de eerste resultaten van het onderzoek van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) naar de vondst van de drie jonge magneetvissers in het kanaal van Ronquières. Dat zegt hij zaterdag in La Dernière Heure. Ondanks dat het materiaal erg aangetast is, is er toch hoop dat de vondst iets oplevert, geeft ook de NICC-directeur toe in de krant.

In het kanaal werden door de jongeren een reeks wapens en munitie opgevist, die mogelijk gelinkt kunnen worden aan de Bende Van Nijvel. Zo hoopt men onder meer het jaartal te kunnen achterhalen waarin een aangetroffen riotgun werd gemaakt. In de krant Le Soir zegt De Valkeneer dat hij verwacht dat de tijd ook in het voordeel van het Bende-onderzoek kan spelen. “Er zijn nog altijd mensen die na al die jaren zouden kunnen praten”, klinkt het. “We hebben geen DNA-sporen, geen telefoongegevens, maar er blijven nog getuigen over: mensen die na al die jaren kunnen praten.”

De Valkeneer verwijst naar de jongste ontwikkelingen in het dossier. “Getuigenissen vervagen, maar met de tijd die verstrijkt komen er ook zaken aan de oppervlakte. Meer dan dertig jaar na de feiten zijn er mensen die bereid zijn om te praten, terwijl ze dat destijds niet waren.”

De procureur-generaal geeft tot slot toe dat de speurders zich op verschillende momenten in het onderzoek “bewust waren van het feit dat er nogal bizarre zaken gebeurden, dat er pogingen waren om het onderzoek te beïnvloeden”. De Valkeneer verwijst naar de vondst in 1986 van zakken met bewijsmateriaal, die de feiten van de Bende van Nijvel aan elkaar linken. “Maar we konden de knoop rond die vondst nog niet ontwarren, we weten niet wie er achter zit.”

Bron » Het Laatste Nieuws