Geens: “Ik geloof echt dat het proces rond Bende van Nijvel zal plaatsvinden”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is ervan overtuigd dat het proces rond de Bende van Nijvel zal plaatsvinden. “Maar ik kan geen garanties geven”, voegt Geens eraan toe. Dat heeft hij gezegd in de Kamercommissie Justitie. De Bende pleegde in de jaren tachtig een reeks gewelddadige overvallen. In 2025 zullen de feiten verjaard zijn, de bendeleden moeten dus binnen de zeven jaar veroordeeld zijn.

In de Kamercommissie Justitie moest minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag enkele vragen beantwoorden over de stand van zaken in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Zo moest hij onder meer tekst en uitleg geven over zijn uitspraak enkele weken geleden, dat “er binnen dit en drie jaar een proces komt over de Bende van Nijvel.”

Die uitspraak zorgde voor heel wat commotie, maar vanmiddag heeft Geens verduidelijkt wat hij daarmee bedoeld heeft. “Als we tot een definitieve gerechtelijke beslissing willen komen tegen het einde van het jaar 2025, gelet op de gerechtelijk procedures en verjaringstermijnen, dan moet het proces ingeleid worden binnen de drie jaar.” Om tegen te gaan dat het dossier rond de Bende van Nijvel zou verjaren – en dat de bendeleden niet meer veroordeeld zouden kunnen worden – is in 2015 beslist om de verjaringstermijn voor dergelijke misdrijven op te trekken van 30 naar 40 jaar. Dat betekent dat de feiten in 2025 verjaard zullen zijn, als er geen nieuwe beslissing wordt genomen.

Geens heeft geen intentie om valse hoop te geven, zo zegt hij zelf, maar hij gelooft wel echt met overtuiging dat het proces rond de Bende van Nijvel zal plaatsvinden. De reden? Een dynamisch en competent onderzoeksteam. “Het onderzoeksteam en het gerecht werken met nieuwe energie bijzonder hard om tot resultaten te komen. Want er is de wil en de overtuiging om de waarheid aan het licht te brengen. We moeten dus vertrouwen hebben in dit team.”

En als zij dit dossier niet kunnen oplossen, zal het volgens Geens misschien moeten opgelost worden via de spijtoptantenregeling. Momenteel wordt er namelijk gewerkt aan een regeling waarbij daders of mededaders strafvermindering krijgen als ze belangrijke informatie geven aan de speurders.

Maar de minister besluit ook duidelijk en formeel dat “een proces rond de Bende van Nijvel garanderen, een andere zaak is.” Geens kan dus geen garantie geven dat er binnen dit en drie jaar een proces van start gaat.

Bron » VRT Nieuws