Bende van Nijvel: minister Geens roept op tot sereniteit

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel de nodige sereniteit verdient. Dat bleek donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

De Aalsterse politica Sarah Smeyers (N-VA) benadrukte dat Justitie niet mag toelaten dat de bevolking in dit dossier de hoop verliest. Kamerlid Smeyers vroeg aan de minister de garantie dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel niet opnieuw begraven wordt. Ze wees erop dat de nieuwe aanwijzingen die vorig jaar aan het licht kwamen – vooral de mogelijke onthulling van de identiteit van ‘De Reus’ – ervoor hebben gezorgd dat het dossier opnieuw de aandacht kreeg die het verdient. Vandaag lijkt dat spoor echter dood te lopen, stelde Smeyers.

Minister Geens antwoordde, bij monde van vicepremier Kris Peeters, dat hij geen informatie wil vrijgeven over de vooruitgang van het onderzoek. Het nieuwe elan dat aan het onderzoek werd gegeven, mag immers niet worden gehypothekeerd door het vrijgeven van geheime gerechtelijke informatie.

De minister herinnerde aan de extra middelen die werden vooropgesteld om het onderzoek in het dossier grondig voort te zetten. Op politioneel vlak is de aangekondigde uitbreiding van het aantal manschappen zo goed als voltooid, luidde het.

‘Mijn fractie hoopt dat de gemaakte progressie niet opnieuw teniet wordt gedaan. Uw antwoord stelt mij enigszins gerust’, reageerde Smeyers. Ze hoopt dat Justitie de mensen zal aansporen om tips te blijven geven.

Bron » Knack