Michel Libert dient klacht in wegens laster

Michel Libert, die door een nieuwe getuige wordt aangewezen als ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel, dient klacht in wegens laster. “Ik zie hem in de rechtbank”, zegt Libert aan De Morgen.

Lange tijd wees alles in de richting van Chris B., maar volgens een nieuwe kroongetuige is Michel Libert ‘De Reus’. Hij is de voormalige nummer twee van de extreemrechtse beweging Westland New Post. De getuige werd op 17-jarige leeftijd gerekruteerd in het leger door Libert. “Om zogenaamd te werken voor Staatsveiligheid”, vertelt zijn advocaat Kristiaan Vandenbussche.

Vreemde opdrachten

De opdrachten, die hij in de vorm van gecodeerde berichten kreeg, varieerden van inbreken in militaire kazernes tot het stelen van wapens in depots. Maar het ging zelfs verder. “Hij kreeg plots de opdracht om in Gent ter hoogte van de Heuvelpoort rijkswachters of politieagenten te beschieten die niet voorzien waren van bepaalde herkenningstekens”, zegt Vandenbussche.

De man besloot uiteindelijk uit de organisatie te stappen. “Hij stopte ermee toen hij een bepaald ereteken kreeg na een training in een bos waarop een adelaar en een hakenkruis stond”, vertelt de advocaat. “Dan is mijn cliënt tot het besef gekomen dat dat niets te maken had met de veiligheid van de staat, maar om een extreemrechtse organisatie. Twintig mensen met bivakmuts stonden toen klaar om over te gaan tot rekrutering”, vertelt Vandenbussche nog. “Een maand later zijn de eerste overvallen van de Bende van Nijvel begonnen.”

Laster

Volgens advocaat Jef Vermassen circuleert de naam van Michel Libert al langer in het dossier. “Hij was een belangrijke man binnen de Bende”, zegt hij aan VTM NIEUWS. Verdere informatie kan hij voorlopig niet geven.

Michel Libert zelf is niet opgezet met de aantijgingen. Volgens De Morgen heeft hij klacht ingediend tegen de getuige. “Ik ben razend. We zien elkaar in de rechtbank”, klinkt het.

Wie is Libert?

Libert wordt er al sinds 1984 van verdacht ‘De Reus’ van de Bende te zijn. Zo’n dertig jaar geleden was Libert een fors gebouwde man van 1,91 meter, waardoor hij ook destijds in het vizier van de speurders kwam. In de jaren negentig gaf Libert toe meermaals voor de aanslagen van de Bende van Nijvel supermarkten verkend te hebben in opdracht van een onbekende opdrachtgever.

Toen Libert in oktober 2014 door de toenmalige onderzoeksrechter gedurende 48 uur werd vastgehouden, kwam er over de opdrachtgever van supermarktspionage ook geen duidelijkheid en mocht hij uiteindelijk als een vrij man opnieuw huiswaarts keren. “Een van de speurders heeft me toen gezegd dat ik de laatste was op hun lijstje van mogelijke daders”, verklaarde Libert vorig jaar in de Franstalige media. “Na mij was er het grote niets.”

Bron » VTM Nieuws