Vermassen: “Deel van Bende van Nijvel waarschijnlijk al geliquideerd”

In het Nederlandse praatprogramma RTL Late Night heeft meester Jef Vermassen verklaard dat een deel van de Bende van Nijvel “al geliquideerd is”. Hij zegt die informatie sinds vrijdag in zijn bezit te hebben.

Samen met slachtoffer David Van de Steen, die de aanval op de Delhaize van Aalst overleefde en zijn tweede boek Overlever van de Bende van Nijvel voorstelde, was advocaat Jef Vermassen te gast in RTL Late Night. Van de Steen vertelde opnieuw over die ene noodlottige dag in 1985, toen hij met zijn moeder, vader en zus naar de supermarkt ging en als enige overleefde. “Niet schieten”, riep zijn zus nog. Het werd de naam van zijn eerste boek. De gelijknamige film van Stijn Coninx gaat op 10 oktober in première.

Vermassen benadrukte opnieuw dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel is geboycot door hoge machten in de samenleving. “Door de top van de Rijkswacht, mensen uit het leger, mensen van Staatsveiligheid, bandieten die daar tussen zitten.”

Vermassen denkt dat een doorbraak na 33 jaar moeilijk wordt. Maar hij geeft de strijd niet op. “We hebben nu weer een ploeg die hard aan het zoeken is. Alleen zitten we vandaag met het probleem dat de meesten al gestorven zijn, en dat een deel van hen – wellicht door de onderwereld – al is geliquideerd. Dat is informatie die ik nog maar sinds vrijdag heb.”

“Er zijn een aantal leden die dat natuurlijk gedekt willen, omdat dat zo hoog in de samenleving geworteld is. En dat mag niet uitkomen, want dan komt onze democratie in het gedrang en noem maar op. Het is de gevaarlijkste bende die we ooit hebben gehad. Ze spreken van ‘de Reus’, maar voor elke overval hadden ze een andere reus. Daar ben ik zeker van.”

“Vorig jaar had ik hoop”, zegt Van de Steen nog. Toen zette de vermeende ontmaskering van ‘de Reus’ België op zijn kop. “Maar er zijn nog altijd hooggeplaatste mensen die worden gedekt. Ik ben het redelijk moe. Ik heb bepaalde antwoorden voor mezelf gezocht en gevonden, en heb door dit boek en deze film kunnen zeggen wat ik wil zeggen. Ik hoop dat dat volstaat voor mezelf.”

Bron » De Morgen