Kwam tip om te duiken in kanaal Ronquières van misdaadclan De Staerke?

Oud-BOB’er François A. (70) is aangehouden op verdenking van het achterhouden van informatie in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het nieuwe speurdersteam denkt dat A. of zijn eerder aangehouden collega Philippe V. in 1986 werd getipt door een lid van de misdaadbende rond de zigeunerfamilie De Staerke.

François A., de gepensioneerde BOB’er uit Beersel, blijft voorlopig in de cel, net als zijn oud-collega Philippe V. (62). Die gaf vorige week aan dat A. hem via processen-verbaal uit 1985 op het idee bracht om in 1986 een tweede duik in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van Ronquières te laten uitvoeren. François A. – op dat ogenblik BOB’er in Halle – fungeerde als verbindingsman tussen het onderzoeksteam in Nijvel en de Deltacel, waartoe Philippe V. behoorde. Die Deltacel moest de laatste Bende-raid in Aalst onderzoeken en wilde in 1986 initieel een ander deel van het kanaal Brussel-Charleroi doorzoeken.

Net als V. vorige week, kreeg de oud-speurder tal van gedetailleerde vragen voorgeschoteld over hoe het onderzoek naar de Bende van Nijvel destijds is verlopen. “Mijn cliënt heeft altijd correct gehandeld in zijn doen en laten”, reageert zijn advocaat Ruben Bomans. “Het is voor hem een hele schok om op 70-jarige leeftijd plots in de gevangenis te belanden.”

Opmerkelijk is dat François A. voor zijn overplaatsing naar de Halse BOB in Brussel een collega was van eerder aan de Bende gelinkte oud-rijkswachters Madani Bouhouche en Robert Beijer. Daarnaast kwamen zowel Philippe V. als François A. beiden beroepsmatig in contact met de bende De Staerke, een zigeunerfamilie die zich ophield in de regio rond Brussel en Oost-Vlaanderen en in de jaren 70 en 80 heel wat gewapende overvallen pleegde. Na de overval in Aalst linkten de Deltacel en V. de clan De Staerke aan de laatste bloedige overval, maar ook de Halse BOB voerde destijds onderzoeken naar leden van de zigeunerfamilie en haar kompanen.

Confrontatie

Het nieuwe speurdersteam wil nu zowel V. als A. ondervragen over de clan De Staerke, waarvan bepaalde leden zoals Philippe De Staerke en Apostolos Papadopoulos al tijdens de jaren 80 werden gelinkt aan de Bende van Nijvel. Een van de komende dagen zal er ook een nieuwe confrontatie plaatsvinden tussen beide oud-speurders om hun recentste verklaringen af te toetsen. Zo’n confrontatie gebeurde vier jaar geleden ook al en wees toen uit dat A. zijn collega V. moest gelijk geven over de bewuste uitwisseling van processen-verbaal in 1986. Of de nieuwe confrontatie voor meer opheldering zal zorgen, is niet duidelijk. “De duiktip voor Ronquières komt mogelijk uit de hoek van de clan De Staerke”, klinkt het in speurderskringen. “Als die hypothese blijkt te kloppen, was mogelijk iemand uit die clan betrokken bij de Bende.”

Bron » De Morgen