Kroongetuige overval Bende van Nijvel Overijse: “Een van de bendeleden was vermoedelijk een jeugdvriend van mij”

Mark Ghekiere (67) is een van de kroongetuigen van de overval van de Bende van Nijvel in Overijse. Die avond was hij aan het Delhaize-filiaal verkiezingsaffiches aan het ophangen en zag hij alles gebeuren. Nu, 35 jaar later, vermoedt Mark dat een van de bendeleden een jeugdvriend van hem was.

Samen met Luc Bennekens en enkele andere kompanen hangt Mark Ghekiere die bewuste avond aan de Delhaize verkiezingsaffiches op van Jean-Luc Dehaene. Hij staat onderaan de ladder, zijn vriend Luc bovenaan. “Die mannen komen toe en zeggen aan Luc dat hij naar beneden moest komen en mee moet gaan”, begint Mark zijn verhaal.”Wij dachten e

erst dat het een carnavalsmop was, maar dat veranderde snel toen we zagen dat een jongen van veertien al was neergeschoten. Luc is meegaan met de daders, hij werd als menselijk schild gebruikt. Samen met de anderen ben ik gaan schuilen achter de carwash. En toen de Bende klaar was met hun aanval, zagen we hoe Luc werd doodgeschoten en hoe de Bende wegvluchtte in een Golf GTI met openstaande koffer.”

Menselijk schild

Nu, 35 jaar na de feiten, blijft Mark nog elke dag piekeren over die bewuste avond. Hij blijft zich afvragen waarom hij niet als menselijk schild werd gebruikt. “Ik vraag me nog altijd af waarom ik niet werd meegenomen door de Bende als menselijk schild”, zegt Mark. “Ik stond onderaan de ladder, Luc stond bovenaan. Het zou toch veel gemakkelijker geweest zijn om mij mee te nemen in plaats van te wachten tot Luc van de ladder was.”

Volgens Marc is hiervoor maar één verklaring. “Ik vermoed dat een van de daders iemand is uit mijn jeugdjaren. Zijn naam zal ik niet zeggen, want ik heb geen bewijzen. Maar het gaat om een jeugdvriend uit de regio Watermaal-Bosvoorde en Oudergem. Iemand die in die tijd deel uitmaakte van de groep Diane. Voor ik sterf zou ik dan ook graag weten of ik het bij het rechte eind heb. Ik ben aan het rondhoren of de man die ik voor ogen heb nog leeft, om eindelijk de waarheid te horen.”

Bron » VRT Nieuws | Lieselot Terryn