“Louche rijkswachter beweerde dat het wapen van de Bende van Nijvel was”: deze nieuwe piste onderzoeken de speurders

Speurders en duikers hebben woensdagochtend een stuk van de Damse Vaart afgedregd, op zoek naar een machinepistool dat aan iemand van de Bende van Nijvel zou behoord hebben. Het wapen zou via een rijkswachter in Aalst naar een garagist in de buurt van Damme gegaan zijn. Die wierp het enige tijd geleden de vaart in. “Om ervan af te zijn.”

Een louche garagist, die eerder al in de cel zat voor oplichting, zou 27 jaar geleden benaderd zijn door een even louche rijkswachter uit Aalst die Harry zou heten. Die laatste vroeg hem de gunst om een wapen voor hem bij te houden. “Het is een machinepistool. Maar het heeft nog toebehoord aan een van de belangrijke figuren in de Bende van Nijvel”, wist de rijkswachter die enige tijd geleden overleden zou zijn.

Werkgerei

De garagist verstopte het wapen in zijn werkbank tussen zijn werkgerei, en daar vergaarde het jarenlang stof. Maar zeven jaar geleden wou hij er toch van af. De garagist liet het wapen zien aan de Gentse portier en bokser Peter Thily en een van Peters vrienden, een zware jongen met veel veroordelingen op zijn conto, toen zij zich aandienden in zijn garage.

“Hij vroeg ons of wij er niks mee konden aanvangen. Er zaten vijf laders bij en in sommige laders zaten nog kogels. Hij vertelde ons dat het inderdaad aan de Bende had toebehoord”, doet Peter Thily nu het relaas. “Het leek een uzi, een wapen van de politie. We hebben dat wapen toen geweigerd. Het is niet slim om politiewapens te hebben.”

Thily, die ook ooit “onterecht” veroordeeld werd, en zijn criminele vriend hielden het geheim voor zich tot ze zelf voor 8.000 euro opgelicht werden door de garagist. “Dat was zeven jaar geleden. We betaalden een voorschot voor een auto die we nooit gekregen hebben. Uiteindelijk hebben we beslist om naar de politie te gaan en hem aan te geven.”

Benauwd

Omdat ze niet meteen reactie kregen, ging het duo verder op onderzoek. “Want het vrat aan ons”, vertelde Thily. “We belden de kerel onlangs weer op en hij vertelde aan telefoon dat hij het wapen in de Damse Vaart had geworpen. Hij was te benauwd om het nog langer bij te houden, gezien de herkomst van het wapen. Hij vertelde ons heel precies waar hij het wapen geworpen had. We hebben dat gesprek op band.” Uiteindelijk besliste de politie toch om te gaan zoeken.

Maar het wapen werd niet bovengehaald gisteren. De betrokken garagist zou nu ook beweren dat hij “van niks weet”. Nu, voor zover geweten zou er ook geen uzi gebruikt zijn bij de overvallen van de Bende van Nijvel. Bij de overval van Aalst is er wel sprake van een fel gelijkend Ingram-machinepistool waarmee de killer op zijn rug rondliep en waarmee hij de familie Van Der Steen het genadeschot zou gegeven hebben. Mogelijk is er verwarring bij de garagist over het merk van het wapen.

Wel zou er tijdens de ‘oeroverval’ van de Bende op de Colruyt in Nijvel een uzi gestolen zijn door de overvallers vanop het lichaam van een doodgeschoten politieman. Maar dat wapen zou later teruggevonden zijn. Bij de overvallen van de Bende van Nijvel in de jaren tachtig vielen 28 doden. De daders zijn nooit gevonden.

Bron » Gazet van Antwerpen