Het federaal parket waarschuwt voor een tekort aan middelen bij justitie en politie voor belangrijke onderzoeken. Ook het tekort aan magistraten is nog altijd niet weggewerkt.
Het federaal parket voert in heel het land complexe onderzoeken naar onder andere terrorisme, georganiseerde misdaad en corruptie. Maar net zoals alle andere parketten en rechtbanken klaagt ook het federaal parket over een tekort aan mensen en middelen, blijkt uit het jaarverslag over het jaar 2024.
Naast het tekort aan magistraten zijn er ook te weinig gespecialiseerde politiemensen om de onderzoeken te voeren. Dat is onder andere het geval voor onderzoeken naar inbreuken tegen het internationaal recht. Maar het personeelsgebrek is ook nijpend in onderzoeken naar corruptie zoals Qatargate en in een meer recent onderzoek naar Russische invloed in het Europees Parlement.
2.800 jaar celstraf
“We stellen een toenemend gebruik vast van complexe inmengingsmechanismen door buitenlandse mogendheden die de Belgische en Europese instellingen willen destabiliseren. Die dossiers vereisen dat gebruik kan worden gemaakt van alle beschikbare gespecialiseerde onderzoekstechnieken. Daarvoor zijn gespecialiseerde speurders nodig. Maar tot onze spijt vormt het gebrek aan personeel een terugkerend probleem”, zegt de federale procureur in het jaarverslag.
Naast de corruptiedossiers bleven ook de onderzoeken naar de georganiseerde misdaad bij het federaal parket in 2024 boven op de agenda staan. De kraak in maart 2021 van Sky ECC, de versleutelde berichtendienst van de onderwereld, werd onder leiding van het federaal parket uitgevoerd. In 2024, drie jaar na de kraak, werden over heel België verspreid nog eens 52 onderzoeken geopend of verrijkt met gegevens die uit het Sky Ecc-onderzoek naar boven waren gekomen. Het totaal aantal onderzoeken komt daarmee op 643.
Ondertussen werden er, aldus het jaarverslag, al 130 vonnissen uitgesproken over in totaal 850 beklaagden. Eind 2024 was er al voor meer dan 2.800 jaar gevangenisstraf uitgesproken in dossiers die door Sky ECC aan het licht waren gekomen. In totaal werd in die onderzoeken ongeveer 215 miljoen euro in beslag genomen, waaronder veel cryptogeld.
Drugsbaron
Volgens het federaal parket raakt de klassieke techniek van “follow the money”, waarbij het spoor van het geld wordt gevolgd om de criminelen te vatten, achterhaald omdat witwassen van crimineel geld zich steeds meer afspeelt via handel in cryptovaluta. “De cyber-unit van het federaal parket zet daarom sinds 2024 zwaar in op de uitbouw van expertise over het in beslag nemen van vermogen via blockchainanalyse en in beslagname van cryptovaluta”, klinkt het.
Als voorbeeld geeft het federaal parket het dossier tegen de vermoedelijke drugsbaron Flor Bressers, die in september in Brussel terechtstaat. In dat drugsdossier staat voor het eerst ook een Londense zogenaamde darkbanker mee terecht die de betalingen voor de criminele organisatie regelde, onder meer met crypto-geld. Verschillende miljoenen aan cryptovaluta werden tijdens dat onderzoek in beslag genomen.
In dat onderzoek ging veel aandacht naar de recuperatie van vermogen en meer specifiek de cryptovaluta waarmee de criminele organisatie haar drugspartijen betaalde en haar werking en investeringen financierde. Ruim 17 miljoen aan cryptoactiva van de organisatie konden in beslag genomen worden.
Bovendien werd in het kader van een gezamenlijke gerechtelijke actie met Zwitserland beslist om alle goederen van de betrokken criminele organisatie op Zwitsers grondgebied door de Zwitserse Justitie te laten afhandelen, met de afspraak dat de opbrengsten worden gedeeld. Deze handelwijze bracht ettelijke miljoenen euro’s op.
Bron » De Standaard