Francis “Le Belge” krijgt geld terug

Francis Vanverberghe, bijgenaamd “Le Belge”, heeft voor een rechtbank in Marseille de vrijgave bekomen van de borgsom van 1,5 miljoen Fr. fr. (9 miljoen B. fr.) die de kamer van inbeschuldigingstelling in Aix-en-Provence hem op 26 november 1992 had opgelegd.

De 50-jarige Belg, een figuur van de Marseillese onderwereld, gaat eveneens voor 15 januari een schadevergoeding van 85.000 Fr. fr. (500.000 fr.) krijgen die Frankrijk hem van het Europese Hof van Justitie moet betalen wegens de onredelijke duur van zijn voorlopige hechtenis.

Vanverberghe, die verscheidene malen veroordeeld werd wegens drugshandel, verliet de gevangenis van Baguettes op 4 december 1992 na betaling van een borgsom van 1,5 miljoen Fr. fr. Hij zat er sinds augustus 1988 in preventieve hechtenis in verband met een onderzoek naar een internationale heroïnesmokkel tussen Spanje en de Verenigde Staten.

Op 1 december 1993 werd tegen hem opnieuw een onderzoek ingesteld. Hij werd in Marseille opgesloten wegens bendevorming, na een grootscheepse razzia in de Marseillese onderwereld. Tegen achttien verdachten, onder wie “le Belge” en de peetvader Jacky Imbert, bijgenaamd “Le Mat”, werd toen een onderzoek geopend. Vanverberghe werd op 14 december 1994 vrijgelaten.

Bron » Gazet van Antwerpen