De Clerck staat op medewerking professoren

Minister van Justitie Stefaan de Clerck blijft achter zijn initiatief staan om de professoren Fijnaut en Verstraeten opdracht te geven de pijnpunten te zoeken in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. ‘Het is geen klassieke manier van werken, maar ook de omstandigheden zijn uitzonderlijk. Ik neem dus mijn politieke verantwoordelijkheid’, verdedigde de minister zich in de Kamercommissie voor Justitie.

De gerechtelijke wereld had de afgelopen weken kritieke geuit op het idee van De Clerck. De professoren, die een strikte geheimhouding opgelegd krijgen, moeten het gevoerde onderzoek niet overdoen. Zij moeten alleen nagaan of het onderzoek in normale en optimale omstandigheden is kunnen gebeuren.

Stoten zij op (nieuwe) feiten die belangrijk zijn voor het onderzoek, dan moeten zij dit melden aan de minister. De Clerk zal dan eventueel nieuwe initiatieven nemen door een beroep te doen op zijn ‘positief injunctierecht’.

Bron » De Tijd