Minister De Clerck op bezoek bij Cel Waals Brabant

De ontslagnemende minister van Justitie, Stefaan De Clerck (CD&V), bezoekt vandaag in Charleroi de Cel Waals Brabant waar tien speurders nog altijd het onderzoek voeren naar de dodelijke overvallen op warenhuizen uit de jaren ’80 die aan de Bende van Nijvel toegeschreven worden.

Er heerst de laatste maanden heel wat onvrede binnen de cel. Eerst werd onderzoeksrechter Jean-Paul Raynal, die al 15 jaar het onderzoek leidde, tegen zijn zin aan de kant geschoven. Sinds kort heeft ook Eddy Vos, de voormalige onderzoeksleider een stap moeten terugzetten. Sommigen vrezen dat op die manier vijftien jaar ervaring verloren gaat.

Met die onvrede heeft het bezoek van minister De Clerck niets te maken, zegt zijn woordvoerster Lieselot Bleyenberg. “Het bezoek was al veel langer gepland. De minister heeft indertijd in 1995 de cel opgericht om het onderzoek naar de Bende van Nijvel nieuw leven in te blazen. Het is normaal dat hij belangstelling toont voor wat daar gebeurt.”

De minister antwoordde gisteren in de Kamer op een vraag van Stefaan Van Hecke (Groen!) dat Vos niet opzij werd geschoven maar dat het nog altijd de bedoeling is zijn ervaring te gebruiken voor de sturing van het onderzoek.

Bron » De Standaard